eur:
394.92
usd:
368.89
bux:
71823.94
2024. június 28. péntek Irén, Levente

BL-döntő: nagy búcsúzók, fantasztikus sorozat – de a Dortmund óriási meglepetésre készül

A Real Madrid és a Borussia Dortmund vívja szombat este a londoni Wembley-ben a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírásának döntőjét. A spanyol bajnok és a német Bundesliga ötödik helyezettje. Az a csapat, amelyiket a Manchester City után előzetesen a legesélyesebbnek véltek a címnyerésre, s az, amelynek már a csoportból való továbbjutása is meglepetést keltett, legalábbis a fogadóirodák előzetes esélyszámai alapján. Mégsem mondható, hogy lefutott lenne a finálé.

Főleg nem a dortmundi edző, Edin Terzić véleményét megismerve, aki arról beszélt csütörtökön, hogy semmiképpen sem az áldozati bárány szerepére készülnek a döntőben, ha már eljutottak Londonba, meg is akarják nyerni a trófeát, újra. A Borussia Dortmund 1997-ben, Münchenben, a Juventus ellen nyerte meg korábban a Bajnokok Ligáját, egyébként magyar játékvezetői hármas dirigálása mellett.

A bosnyák apa és horvát édesanya házasságából született Edin Terzić természetesen nagyon jó véleménnyel van mind Carlo Ancelottiról (aki már akkor kétszeres BL-győztes volt edzőként is, amikor 2013-ban a BVB legutóbb BL-döntőt játszott Londonban, Terzić akkor egyébként akkoriban a klub U17-es csapatának edzője és videóelemző volt), mind pedig arról, hogy a „királyi klub” 1981 óta nem veszített BEK-, illetve BL-döntőt, a legutóbbi nyolc döntőjét kivétel nélkül megnyerte.

A dortmundiaknál Sébastien Haller sérülése aligha jön rendbe, s nagyon valószínű, hogy a klubtól e mérkőzés után távozó legenda, Marco Reus sem kerül be a kezdő tizenegybe. Edin Terzićnek általában nagyon világos elképzelése van arról, melyik a legerősebb kezdő tizenegye. A csapat a legutóbbi három BL-mérkőzését megnyerte, s mindannyiszor ugyanabban az összeállításban kezdett: Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Can – Sancho, Julian Brandt, Adeyemi – Füllkrug. Közülük egyébként Mats Hummels játszott egyedül a 2013 májusában a Bayern ellen Londonban elveszített BL-döntőben, a várhatóan azért szombaton pályára lépő Marco Reus mellett.

Akad jó ismerőse majd az ellenfél soraiban a legtöbb dortmundinak: Jude Bellingham. A lassan mögöttünk hagyott idényben két fórumon is a világ legjobb utánpótláskorú játékosának megválasztott támadó középpályás 2020 és 2023 között, tizenéves korának utolsó három évében játszott a német klubban, 132 hivatalos mérkőzésen 24 gólt szerzett. A Madridban, egyetlen idény alatt, 23 gólig jutott, csupán 41 mérkőzésen.

A királyi klub egyébként „fura” keretet nevezett a döntőre: benevezett két olyan játékost, David Alabát és Aurélien Tchaouaménit, aki sérülés miatt nem fog játszani. Alkalmasint így is akarta a klub jelezni: ettől még a csapathoz tartoznak.

Thibaut Courtois fog védeni, függetlenül attól, hogy az utóbbi időben Andrij Lunyinnak a mutatói is nagyszerűen voltak. Ancelotti korábban már jelezte, hogy a belga fog védeni Londonban, pedig akkor még nem is tudta, hogy az ukrán kapus influenzás lesz, ezen a héten még nem is edzett, s elővigyázatosságból, nehogy összefertőzze a többieket, külön utazik Londonba, várhatóan csak szombaton.

Ismert, hogy Toni Kroos az utolsó mérkőzését játssza a Real Madridban, mint ahogyan, várhatóan Nacho is. Sőt, a legfrissebb hírek szerint, elképzelhető, hogy Rodrygo is távozik. Pep Guardiola, illetve a Manchester City érdeklődik iránta, sokat elárul, hogy Rodrygo csütörtökön úgy nyilatkozott, szerinte a City a világ legjobb csapata…

Lehet, hogy az ügye nem független Kylian Mbappé érkezésétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×