eur:
395.3
usd:
367.96
bux:
71529.67
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Facebook/Paris 2024

Eltűnnek a hamburgerek az olimpiai faluból

A világ legnagyobb éttermében ötszáz recepttel várják a párizsi játékokon szereplő sportolókat.

Július 12-én nyitja meg kapuit az olimpiai falu étterme, ahova a világ minden tájáról közel 15 ezer sportoló érkezik a párizsi olimpia és paralimpia idején. A szolgáltató, a Sodexo Live! „a világ legnagyobb éttermének” nevezi a helyet - írja a Le Monde.

A játékok ideje alatt a nap huszonnégy órájában és a hét minden napján nyitva tartó, 3500 főt befogadni képes étteremnek meg kell felelnie a versenyzők komoly szintű elvárásainak, hiszen sikerükhöz hozzátartozik a megfelelő étkezés is. A táplálkozási szakértők a helyszínen is készséggel válaszolnak a sportolói megkeresésekre. Az ízek, étkezési szokások és az egyes sportágakra jellemző energiaszükségletek összeegyeztetése érdekében a szervezők komoly munkát végeztek:

az előkészületek három évet és több körös egyeztetés vettek igénybe, amíg megkapták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását.

Ötszáz receptet dolgoztak ki, de a sportolói étlapon nem érdemes keresni a sült krumplit vagy a hamburgert. A 2012-es londoni játékokon – amely Philipp Würz, a párizsi olimpia étkeztetési vezetője szerint etalonként szolgált – a sportolók még kaphattak ilyen gyorséttermi ételeteket is, de ennek az a magyarázata, hogy akkor még a NOB főszponzora volt a McDonald's, a céggel viszont már megszakadt az együttműködés.

A Coca-Cola továbbra is a játékok támogatója, így a vállalat hat különböző terméke lesz jelen az olimpiai faluban is, a kólától a gyümölcsleveken és teákon át az ásványvizekig. Az étkeztetésben további szponzorok is szerepet vállalnak: a Danone tejtermékeit, beleértve a magas fehérjetartalmú joghurtokat is választhatják az olimpikonok, míg a Carrefour élelmiszerlánc a friss árukat biztosítja, előnyben részesítve a helyi kínálatot.

A sportolók rendelkezésére áll majd salátabár, gyümölcsbódé, sajt- és tejtermékes stand, desszertek, levesek, grillezett ételek, pizzák, tészták és pékáruk is. A tervek szerint az ételek harmada növényi alapú lesz.

Az éttermi kínálatot négy részre osztják a konyhák szerint: francia, ázsiai, afrikai és karibi, valamint világ – ezzel kielégítve a sportvilág étvágyát.

A legínyencebb sportolók az étteremen kívül egy kóstolóhelyiséget is meglátogathatnak, ahol három sztárséf mutat be különleges és egyedi fogásokat, megvillantva a francia gasztronómia remekeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
2024. július 2. 15:21
×
×
×
×