eur:
396.16
usd:
370.45
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Budapest, 2024. május 11.Gyulay Zsolt MOB-elnök (b) és Schmitt Pál tiszteletbeli elnök, korábbi köztársasági elnök (j) átadja a MOB-életműdíjat Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázónak a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a Danubius Hotel Heliában 2024. május 11-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

MOB-életműdíjat kapott Török Ferenc: nem hiszem, hogy ezt lehetett volna ennél jobban csinálni

A kétszeres olimpiai bajnok az InfoRádióban elmondta: nagyon büszke arra, hogy tagja lehetett a veretlenségét hét éven keresztül megőrző férfi öttusacsapatnak, szövetségi kapitányként pedig a gyerekeiként tekintett a sikert sikerre halmozó Martinek János, Fábián László, Mizsér Attila trióra.

A kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, korábbi szövetségi kapitány Török Ferenc kapta a Magyar Olimpiai Bizottság életműdíját a szervezet közgyűlésén. Egyéniben 1964-ben lett olimpiai aranyérmes Tokióban, ahol a férfi öttusacsapattal a harmadik helyen végzett. Négy évvel később, Mexikóvárosban ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára, de akkor csapatban – Balczó Andrással és Móna Istvánnal. A világbajnokságokon négy arany-, három ezüst- és három bronzérmet szerzett. Az 1988-as szöuli ötkarikás játékokon szövetségi kapitányként vezetésével a Martinek János, Fábián László, Mizsér Attila összetételű férfi öttusacsapat mellett Martinek János egyéniben is aranyérmet nyert.

Török Ferenc az Óbudai Árpád Gimnáziumban kezdett el atletizálni, korábban pedig futballozott. Az öttusát 1952-ben a Budapesti Honvédban kezdte. A kétszeres olimpiai bajnok az InfoRádióban felelevenítette, ha nem szökött volna meg egy október 6-i iskolai ünnepségről, még az is lehet, hogy soha nem szippantotta volna be a sport világa. Mint mondta, az alagsoron keresztül kilógott az óbudai Árpád Gimnázium udvarára, onnan pedig a kerítésen átmászva kijutott az utcára. Az iskolai folyosóról azonban kiszúrta egy testnevelőtanár, hogy szökik egy diák, és azonnal rászólt, hogy jöjjön vissza. Török Ferenc számára csak utólag derült ki, hogy

Iglói Mihály volt ez a pedagógus, aki későbbi edzői pályafutása alatt radikálisan átalakította a közép- és hosszútávfutás módszertanát, melynek segítségével futói 49 világcsúcsot és 35 Európa-csúcsot értek el.

Török Ferenc korábban nem ismerte Iglói Mihályt, ugyanis őt nem tanította az óbudai iskolában. A történethez hozzátartozik, hogy Török Ferenc nem fogadott szót a tanárnak, hanem továbbfutott. A még akkoriban is mezei futóversenyeken induló Iglói ezt nem nézte tétlenül, és utánaeredt, igaz, szándékosan nem érte utol, körülbelül tizenöt méteres távolságból követte őt, mert kíváncsi volt, meddig bírja a futást az üldözött. Mivel nem jött a HÉV, a renitens tanuló elfutott egészen az Aquincum megállóig, de addigra annyira kimerült, hogy le kellett ülnie egy ókori római sír szélére. Iglói Mihály odaérve hozzá megdicsérte a mozgását, majd visszakísérte az iskolába, és válaszút elé állította Török Ferencet: vagy mennek az igazgatóhoz, vagy aláírja a belépési nyilatkozatot a Honvédba.

Török Ferenc a sportolást választotta, a többi pedig már maga a történelem. Először egy tehetségkutató háromtusaversenyen indult iskoláját képviselve, és

annyira megtetszett neki a sportág, hogy már nem akart többé atletizálni, az öttusa rabjává vált.

Saját elmondása szerint rögtön beleszeretett a lovaglásba, a vívásba és a lövészetbe is, de igazából valamennyi versenyszám magával ragadta.

A 88 éves mesteredző elmondta: nem lehet rangsorolni, hogy az egyéni olimpiai bajnoki címére vagy az edzőként elért sikereire a büszkébb-e, szerinte „két külön műfajról” van szó. Nagy tettnek tartja, hogy 1964-ben versenyzőként felért a csúcsra Tokióban, de az igazán nagy teljesítmény szerinte az volt, hogy abban az évben veretlen maradt valamennyi versenyén egészen az olimpia kezdetéig. „Vártam, hogy a nagy számok törvénye alapján esetleg bukok, de nem történt meg” – tette hozzá.

Mint fogalmazott, edzőként úgy tekintett Mizsér Attilára, Fábián Lászlóra és Martinek Jánosra, mintha a gyerekei lennének, de ugyanilyen rendkívül különleges érzés volt számára az is, hogy egy csapatban versenyezhetett Balczó Andrással és Móna Istvánnal.

„Sorra nyertük a versenyeket, verhetetlenek voltunk hét éven keresztül. Nem hiszem, hogy ezt lehetett volna ennél jobban csinálni”

– jegyezte meg a kétszeres olimpiai bajnok.

Török Ferenc nemcsak a sportban alkotott maradandót, hiszen mintegy hetven éve ügyvédként tevékenykedik, és két évvel ezelőtt a jogászszakmától is rangos elismerést kapott, hiszen Eötvös Károly-díjjal tüntették ki. Az ügyvédi pályát nem hagyta el, mind a mai napig praktizál. Jelenleg négy ügye van folyamatban, így a kilencvenedik életévéhez közeledve is komoly munkával telnek a mindennapjai. Ugyanakkor megjegyezte, hogy újabb megbízásokat már nem fog elvállalni.

Igyekszik egészségesen élni, figyel az immunrendszerére és nagyon sokat sportol, mert tudja, ha nem mozogna eleget, elsorvadnának az izmai, könnyebben megbetegedhetne.

Hetente hét-nyolc alkalommal edz, kétszer-háromszor teniszezik párosban, továbbá úszik, gyógytornára jár és nordic walkingozik is.

Török Ferenc az idősebbeknek is azt javasolja, hogy ne csak a televízió előtt üljenek, hanem a lehetőségekhez mérten mozogjanak minél többet. „Amíg a reklámok mennek a tévében, álljanak fel, és sétáljanak el az ablakig vagy az ajtóig a szobában. Egy kis mozgás is sokat számít” – tette hozzá a mesteredző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×