eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Medál Pláza a Nemzeti Atlétikai Központnál 2023. augusztus 12-én, ahol az éremátadások és koncertek, szórakoztató programok is lesznek. Ezen a napon, az egy hét múlva kezdődő atlétikai vb kezdete előtt sajtótájékoztatót tartottak, amnelyen Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa elmondta, hogy célegyenesbe fordult a rendezés, minden készen áll, hogy elkezdődjön Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A szakmai mellett nagy közönségsiker is volt a budapesti világbajnokság

A több mint 400 ezer helyszíni néző 98 százaléka elégedett volt a budapesti atlétikai világbajnoksággal, 84 százalékuk pedig azt mondta, hogy ez volt élete egyik legjobb eseménye, amin részt vett - állapította meg a Nielsen, a világ egyik legnagyobb független piackutató cégének felmérése.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke augusztus végén közölte, a budapesti vb az új mérce mindenki számára, és ezt a kijelentést támasztják alá azok a számok, amelyeket a Nielsen tett közzé - olvasható a szervezőknek a felmérést ismertető vasárnapi közleményében. A cég által a helyszínen mért adatok alapján kiderült, hogy a nézők "rendkívüli, korábban soha nem látott mértékben" voltak elégedettek a budapesti világbajnoksággal. A WA megbízásából készített, független kutatás szerint 98 százalékuk, azaz gyakorlatilag mindegyikük elégedett volt az eseménnyel, ezen belül 81 százalék azt válaszolta, hogy rendkívül elégedett volt.

"Ezek az eredmények, a nézőktől érkező kimagaslóan pozitív visszajelzések és Sebastian Coe szavai is azt támasztják alá, hogy Magyarország, a magyar szervezőbizottság és együttműködő partnerei világszínvonalú eseményt alkottak meg" - idézte a közlemény Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosát.

"Sikerült maradandó élményeket nyújtanunk, amelyek egy egész életre meghatározhatják a világbajnokságra kilátogatók kapcsolatát a sporttal. Reményeink szerint a nézők legtöbbje a budapesti atlétikai világbajnokság hatására kedvet kap a mindennapos testmozgáshoz, és az élete része lesz a sport. Továbbá megmutattuk a világnak, hogy Magyarország a jövőben is képes lehet bármilyen méretű nemzetközi sporteseményt kiemelkedő színvonalon megrendezni" - tette hozzá.

Az előző, amerikai világbajnoksághoz képest tíz évvel csökkent a stadionba kilátogató szurkolók átlagéletkora, így teljesült a szervezők vágya, hogy sokkal több családot, fiatalt vonzzanak a helyszínre. A nézők 58 százaléka most először volt atlétikai versenyen, a magyarok esetében kétharmaduk most látott atlétikát először élőben. A nézők 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a vb hatására ezentúl követni fogja a sportág eseményeit. A Nemzeti Atlétikai Központba kilátogatók között fele-fele arányban voltak a nők és a férfiak, ami szintén különleges a vb-k történetében.

"Bebizonyosodott, hogy jól döntöttünk, amikor az atlétikai világbajnokságot nem kizárólag az atlétikára, a sportversenyekre építettük fel, hanem arra, hogy élményt adjunk azoknak, akiket érdekelhet egy ilyen fantasztikus esemény" - mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

"A magyar nézők 74 százaléka azért jött el, mert ott akart lenni Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén, és még a külföldiek 55 százalékánál is fontos motiváció volt, hogy a vb-n keresztül megismerhetik Magyarországot. A kilátogató nézők elsöprő többsége úgy érezte, hogy nemcsak azt kapta, amit várt, hanem sokkal többet és éppen azokon a területeken, ahol ez igazán számított. Ezt jelentette a két szurkolói zóna, a népszerű programok a stadionparkban, az, hogy hajóval lehetett megérkezni a stadionhoz, hogy elérhető áron kínáltuk a jegyeket és ársapka volt a büfékben, azaz minden egyes lépésünk, ami élményt adott a nézőknek a sport mellett" - fűzte hozzá.

A megkérdezettek 85 százaléka mondta azt, hogy az esemény felülmúlta a várakozásait, a szurkolók 84 százaléka pedig úgy vélekedett, hogy a budapesti atlétikai vb volt élete egyik legjobb eseménye, amin valaha részt vett.

Megvizsgálták, hogy mik voltak a siker fő elemei és a lista első helyén magasan a hangulat szerepel, azaz a lelátókon tapasztalt szurkolás, amit jórészt a magyar közönség hozott be a stadionba. A kutatás szerint a második legfontosabb élmény a stadion látványa volt, amely lenyűgözte a közönséget. Díjazták az esemény lebonyolításának gördülékenységét, a szolgáltatások minőségét és a biztonságot is.

Kiderült, hogy a legizgalmasabb versenynek a nézők a női 4x400-as váltó döntőjét tartották, amelyben a holland Femke Bol szédületes, történelmi hajrával hozta fel csapatát a harmadik helyről a dobogó tetejére az utolsó 100 méteren. A legnépszerűbb a nyolcadik nap esti programja volt augusztus 26-án, amikor a világcsúcstartó rúdugró, a jelenlegi legnagyobb és legnépszerűbb férfi atléta, a svéd Armand Duplantis győzött vb-rekorddal a Nemzeti Atlétikai Központban.

A Nielsen felmérése szerint a nézők úgy vélekedtek, megérte részt venni a budapesti atlétikai világbajokságon. Azt is elmondták, hogy nagyon könnyű volt jegyeket venni - ameddig el nem fogytak - és bár külföldről elsősorban tehetősebbek jöttek, itthon a kedvezményeknek és a jó áraknak köszönhetően az átlagos jövedelmű rajongók voltak többségben - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×