eur:
392.54
usd:
362.77
bux:
72132.27
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Budapest, 2023. augusztus 25.A portugál Leandro Ramos a férfi gerelyhajítás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Barisnyikov-technika, Fosbury Flop és szaltós gerelyhajítás – az atlétika nagy megújítói

Az atlétika a sportok királynője. Az a sportág, amelynek világbajnokságát a világ harmadik legnagyobb sporteseményeként tartják számon. A budapesti vb vasárnap befejeződik. Az egyes számokban rengeteg technikai újítás valósult meg az évszázadok során és láthattunk egyet a Nemzeti Atlétikai Központban is.

A portugál Leandro Ramos nem akármilyen akrobatikus mozdulattal hajította el a gerelyt a budapesti atlétikai világbajnokság pénteki selejtezőjében. Az egyébként sikeres kísérletről és magáról a technikai kivitelezésről készült videó felkerült az eurosport.hu-ra.

A 22 éves atléta, miután eldobta a gerelyt, gyakorlatilag szaltózott egyet előre.

Mindezt úgy tette, hogy nem lépett túl vagy nem esett át a felfestett fehér határvonalon.

Leandro Ramos végül 74.03 méteres eredménnyel 31. lett a selejtezőben, az első tizenkét helyezett jutott be a vasárnapi döntőbe.

A gerelyhajítás egy olyan versenyszám, amelyben kiemelkedően fontos a jó mozgástechnika és a kar izomerőssége. Rendkívül nagy robbanékonyságot, ízületi lazaságot és jó koordinációs képességeket követel a versenyzőktől. A gerely vas- vagy acélhegyű rúd. A férfiaknál legalább 260 centiméter a hossza és 800 gramm a súlya. A női gerely hossza legalább 220 centiméter, a súlya pedig 600 gramm.

A gerelyhajítás több mint 1600 éves múltra tekint vissza. Jellege és technikája sokat változott az évszázadok során. A legfőbb mozzanatok a következők:

  • lendületszerzés nekifutással, előkészítő lépésekkel vagy dobólépésbe szökkenéssel;
  • ívképzés;
  • hajítás;
  • befejező helyzet.

A férfiak számára 1908 óta, míg a nőknek 1932 óta rendeznek gerelyhajító versenyt az újkori olimpiákon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 1984-ben komoly változtatásra szánta el magát, ugyanis ebben az évben

egy kelet-német versenyző, Uwe Hohn 104,8 méterre hajította el a gerelyt.

Ez a rekord a mai napig él, de éppen azért, mert radikális újítást vezettek be a nyolcvanas években.

1986-ban először a férfi versenyszámban használt gerelyt változtatták meg, mert veszélyeztette az atlétikai pálya körüli emberek testi épségét az éles éle miatt. A változtatás annyiban állt, hogy a gerely tartási területét 4 centivel megnövelték (az orra nehezebb lett), így

a gerelyhajítási távolság legalább 10 százalékkal csökkent.

Hasonló változtatásokat vezettek be 1999-ben a női számban használt gerelynél is. Az 1976-ban olimpiai aranyérmet nyert Németh Miklós és az ötszörös magyar bajnok Paragi Ferenc is a régi típusú gerellyel versenyzett még: előbbi 94,58 méterrel, míg utóbbi 96,72 méterrel volt világcsúcstartó egy ideig.

A baszk Félix Erausquin az 1950-es években olyan gerelyhajító technikát talált ki, amellyel megközelítette a világrekordot, majd később az egyik tanítványa túl is dobta. Erausquin dobásai előtt szappanos vízzel kezelte le a gerelyt, hogy könnyen kicsússzon a kezéből és még gyorsabb legyen, majd

háton megtámasztott forgással indította a mozdulatát.

Félix Erausquin a népi játékokban is nagyon sikeresnek bizonyult. Ezek közül az egyik, a palanka jauertika/vasca gyakorlatilag egy rúddobás volt, ami egy kihegyezett végű, 8-25 kilós fémrúd minél messzebbre való elhajítását jelentette. A rövid rudat nem úgy dobták el, mint a gerelyt, hanem a diszkoszvetésben használt fordulattal indították útnak. Erausquin innen vette az ötletet, és ültette át a mozdulatot a gerelyhajításra. Az újítással nagyobb lendületet tudott adni a gerelynek, mint ha a válla fölött dobta volna el.

A baszk atléta stílust teremtett, rövid időn belül más nemzetek gerelyhajítói is elsajátították a technikát. Az alapvetően diszkoszvetőként versenyző Miguel de la Quadra Salcedo is kipróbálta a forgásos mozdulatsort, sőt továbbfejlesztette és 112,30 métert is dobott a gerellyel.

Erausquint és követőit azonban nem jegyezték fel a legnagyobb rekorderek között, mert túl veszélyesnek ítélték meg a forgásos technikát. A nemzetközi szövetség éppen ezért átírta a szabálykönyvet. A betiltás óta nem láthatunk a gerelyhajító versenyeken forgással történő kidobást.

Az indoklás szerint a forgással megindított gerely kevésbé irányítható, mint a hagyományos módon dobott, így a nézők és a versenybírók is veszélyben voltak.

Még most is veszélyes lehet

A gerelyhajítás azért még napjainkban is előidézhet veszélyes és tragikus helyzeteket. Ez történt 2012-ben is, amikor egy düsseldorfi versenyen nyakon találta a gerely az egyik versenybírót. A 75 éves férfi életét nem tudták megmenteni, ugyanis a nyaki verőerét sértette meg a sportszer. A nagy baj azért következett be, mert a bíró már akkor elkezdett futni, hogy lemérje a dobást, amikor a gerely még földet sem ért.

Néhány évvel korábban pedig a római Golden League-versenyen a finn Tero Pitkämäki nekifutás közben megcsúszott és úgy hajította el a gerelyt, hogy az hátulról eltalálta az éppen guggoló francia távolugrót, Salim Sdirit. A sérült sportoló testébe négy centiméter mélyen hatolt a gerely, tüdő- és bordasérüléseket szenvedett. Nem került életveszélybe, a sebét öt öltéssel varrták össze – idézi vissza a 2007-ben történt esetet a The New York Times.

O’Brien vs. Barisnyikov

A lendületszerzéssel végrehajtott súlylökést kétféle dobótechnikával végezték az atléták a sporttörténelemben. Az egyik az O’Brien-technika, amelyet az 1952-ben és 1956-ban olimpiai bajnoki címet szerzett amerikai Parry O'Brienről neveztek el. Ennek lényege, hogy becsúszással, háttal való felállásból végzik 180 fokos fordulatot megtéve. Az iskolai foglalkozásokon is ezt a mozdulatsort oktatják leginkább. A másik az úgynevezett Barisnyikov-technika, amely pördülettel/forgással történik. Alekszandr Barisnyikov szovjet színekben 1976-ban harmadik, míg négy évvel később, hazai közönség előtt, Moszkvában második lett az olimpián súlylökésben.

Mind a két technika eredményes, mind a kettőt alkalmazzák a világ legjobb súlylökői. A közös vonás, hogy a mozdulatsor két szakaszra bontható: a lendületszerzésre és a lökésre.

Sporttörténelmi újítás volt a Fosbury Flop

Kevesen tudják, de egy másik ügyességi számot, a magasugrást az afrikai watusi törzsek alkalmazták először, méghozzá a férfivá avatási szertartás részeként. A középkorban a katonai kiképzési gyakorlatokon kívül a szórakozásszerű vetélkedések során is űzték. Az 1700-as években a gimnasztika mozgásanyagához tartozott.

Az újkorban a magasugrók kezdetben a katonai akadályugrásnak megfelelően, a lécre merőlegesen futva, lábukat zsugorhelyzetbe felkapva ugrottak. Később már a merőlegesnél kisebb szögű nekifutásból, ülőhelyzetben haladtak át a léc felett és a lendítő lábra érkeztek a homokba. Ez volt a lépőtechnika. A láblendítés hatékonyságának növelésével az ugrók egyre jobban eldőltek a felugró láb irányába a léc felett, ezzel gazdaságosabbá tették az ugrást. A homokba lábváltással, az ugró lábra érkeztek. Ezzel a technikával – vagyis ollózva – az amerikai Michael Sweeney már 1895-ben 197 centimétert ugrott.

1968-ban, a mexikói olimpián Dick Fosbury alkalmazta elsőként azt a ma már szinte általánosan használt technikát, mely során köríven futva közelítette meg a lécet, majd ugrás közben a hátára fordult. Ezt a technikát nevezik az úgynevezett Fosbury Flopnak. Az idén márciusban elhunyt amerikai magasugró ennek a forradalmi technikának köszönhetően aranyérmet nyert Mexikóvárosban és 224 centiméterrel új olimpiai csúcsot állított fel.

A XX. század elején a diszkoszvetés is máshogy nézett ki a mai technikákkal összehasonlítva: akkoriban helyből, egy dombról dobták el a szert. Csak később alakult ki a ma már ismert forgásos végrehajtás.

Bizonyos távolugróktól sem állt messze az akrobatikus mozdulatok bevetése, hiszen az 1970-es években többen is szaltózva ugrottak a homokba.

Az újítók úgy gondolták ezzel akár a 9 métert is túl lehet szárnyalni, a nemzetközi szövetség azonban ismét közbelépett és a nagy sérüléseket elkerülve betiltotta a szaltózást a távolugróknak.

A technika egyik korábbi alkalmazója, Tuariki Delamere is elismerte, hogy nagyon veszélyes a szaltózás. „Amikor először kipróbáltam a homokban, a kórházban kötöttem ki. Lefagytam az elrugaszkodásnál, és nem pörögtem elég sokat, így a vállamon és hátamon landoltam" – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt a Nzheraldnak az új-zélandi atléta.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 12:44
×
×
×
×