eur:
396.51
usd:
370.77
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj második szabadedzésén a mogyoródi Hungaroringen 2021. július 30-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Magyar Nagydíj: új szabályokkal kísérleteznek Mogyoródon, meglepő az oka

A kétszeres világbajnok Max Verstappennek komoly riválisai is lehetnek a Forma–1-es Magyar Nagydíjon, de így is a holland pilóta a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Vámosi Péter, a Motorsport Online főszerkesztője. Arról is beszélt, hogy a hungaroringi időmérő edzés rendje némiképpen eltérhet az eddigiektől.

Az FIA kísérleti jelleggel új szabályozást vezet be a Hungaroringen, amit eredetileg a végül elmaradt imolai versenyhétvégén tervezett. A változtatás lényege, hogy

a szervezők a környezettudatosság jegyében gumit spórolnák,

ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a szokásos 13 helyett csak 11 szett száraz abroncs áll majd a csapatok rendelkezésére a teljes versenyhétvégén, amivel a teljes mezőny esetében futamonként 160, a teljes szezonra vetítve pedig 3600 gumiabroncs takarítható meg – ismertette Vámosi Péter.

Emellett – „stratégiai elemként” – az is újdonság lesz, hogy az első időmérő alatt csak kemény gumit, a másodikon csak közepes, a harmadikon pedig csak lágy gumit használhatnak majd a pilóták. De csak abban az esetben, ha a versenyirányítás úgy látja: a körülmények száraz pályásak, máskülönben mindenki olyan abroncsot rak fel, amit akar – tette hozzá a Motorsport Online főszerkesztője.

A szakértő azt feltételezi, hogy az új szabályozás a kis csapatoknak lesz hátrány. Ők általában azzal szoktak kísérletezni, ellentétben a mezőny nagy részével, hogy már a Q1-ben puhább keverékhez nyúlnak annak reményében, hogy legalább az első körből továbbjussanak. Ezt most, mint lehetőséget, kiveszik a kezükből – mondta Vámosi Péter, megjegyezve azt is, hogy például a Ferrari-motort használó csapatoknál olyan a konstrukció, hogy a kemény gumi nem működik, ezért nekik is lesz izgulni valójuk emiatt.

A Hungaroringen tér vissza Daniel Ricciardo, aki ebben a szezonban eddig a Red Bull tesztpilótája volt, most azonban az AlphaTauri testvércsapatban szerepelhet, bár vélhetően nem sok vizet zavar majd, hacsak az esős körülmények nem hajtják a malmára a vizet. A szakújságíró szerint a Magyar Nagydíj legfőbb esélyese Max Verstappen, bár a Hungaroringet Monacóhoz szokták hasonlítani, csak falak nélkül, így kevésbé számít a motorerő.

Azok, akik „beletalálnak” a beállításokba, és a kanyarokra is optimalizálni tudják az autójukat, meglepetést is okozhatnak a Red Bullnak

– tette hozzá.

A főszerkesztő szerint a legnagyobb kérdés, hogy a McLarent be tudják-e állítani a magyar pálya körülményeihez, mert hiában tündököltek Silverstone-ban, az egy gyors pálya, a Hungaroring pedig minden, csak nem az. A titkos favoritja továbbra is Fernando Alonso, aki szerinte a tudásával kompenzálhat, meglepetést okozva az időmérőn. „A Hungaroringnél pedig a győzelem kulcsa 50 százalékban a pole pozíción múlik” – jelentette ki.

A Magyar Nagydíjon szombat délután 4 órakor kezdődik a kvalifikáció, majd a futamot vasárnap délután 3 órától rendezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×