eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Dobhatja a FIFA a női foci-vb szaúdi szponzorát

Az idei torna két házigazdája, Ausztrália és Új-Zéland is szót emelt a döntéssel szemben.

A FIFA már nem a Visit Saudi szponzorálásával tervezi megrendezni a 2023-as női futball-vb-t - tudta meg a Sky News. A szervezetre futballisták is nyomást gyakoroltak annak érdekében, hogy ne lehessen olyan ország az esemény szponzora, amely törvénytelenként kezeli az azonos nemű párok kapcsolatát és a női egyenjogúságot sem biztosítja.

A FIFA és Szaúd-Arábia kapcsolata az elmúlt néhány évben mélyült el: a Visit Saudi, az ország turisztikai ügynöksége nagy szerephez jutott a tavaly katari foci-vb szponzorai közt, valamint a múlt hónapban Marokkóban megrendezett klub világkupán is.

Az ausztrál és az új-zélandi futballszövetség azonban már a múlt hónapban jelezte a FIFA-nak, hogy nem tartja komfortos helyzetnek azt, hogy a Visit Saudi lesz a női vb szponzora. Aggodalmaik mellett jelezték azt is, hogy a konzultáció hiánya sem megfelelő számukra.

A Sky News információi szerint a FIFA jelezte a rendező országoknak, hogy nyitottak a párbeszédre az ügyben, ami azt is jelentheti, hogy mégsem a Visit Saudi lesz az esemény fő szponzora.

A FIFA hivatalosan sosem nevezte meg a szaúdi turisztikai ügynökség a női torna támogatójaként, a rendező országokat azonban sokkolta, amikor a lehetséges szponzorációról szóló jelentéseken keresztül értesültek.

Az Ausztrál Labdarúgó Szövetség vezérigazgatója, James Johnson a következőket mondta februárban az ügyről: "Szaúd-Arábiában az elmúlt négy-öt évben nagy előrelépés történt, de még mindig vannak olyan kérdések, amelyek Ausztráliának nem tetszenek, különösen a lányaink és a női játékosaink számára." Andrew Pragnell, az új-zélandi labdarúgó-vezérigazgató információi szerint a FIFA átgondolja az ügyet.

A tornát, amelyet 24-ről 32 csapatosra bővítettek, júliusban nyitják meg.

Az eseményen nem vesz részt Szaúd-Arábia,

amelynek női válogatottja csak tavaly kezdett el mérkőzéseket játszani, és a FIFA még nem rangsorolta be. A szponzorációról sem a FIFA, sem Szaúd-Arábia nem kívánt nyilatkozni.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×