eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
AL KHOR, QATAR - NOVEMBER 23: (L-R) Youssef En Nesyri of Morocco, Mario Pasalic of Croatia, Nayef Aguerd of Morocco  during the  World Cup match between Morocco  v Croatia at the Al Bayt Stadium on November 23, 2022 in Al Khor Qatar (Photo by David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)
Nyitókép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Az előző szövetségi kapitány menesztése a marokkói sikerek egyik kulcsa

A marokkói válogatott csoportelsőként lépett tovább a világbajnokság nyolcaddöntőjébe. Ez óriási eredmény, a kilencvenes évek óta nem volt arra példa, hogy afrikai válogatott a vb-csoportja élén végezzen. Visszafelé lépkedve az időben, 1998-ban és 1994-ben Nigéria, 1990-ban Kamerun lépett a csoportja legjobbjaként tovább, 1986-ban pedig Marokkó, amely akkor Anglia, Lengyelország és Portugália előtt zárt, a mostanihoz hasonlóan, veretlenül.

A fenti kis visszapillantásból az is kiderül, hogy a Szahara alatti Afrikából már többen is elérték ezt a sikert, a futballkultúra szempontjából teljesen különböző Észak-.Afrikából eddig csak Marokkó.

Akadt előzménye annak, hogy ilyen jó az Atlasz Oroszlánjainak becézett válogatott most? Okoskodhatnánk utólag, de nem igazán. A torna előtti előzetes esélylatolgatások során szinte mindenki biztosra vettek, hogy a belgák és a horvátok jutnak majd ebből a négyesből, sőt, még a kanadaiak is több jó szót kaptak előzetesen, mint a marokkóiak.

Itthon leginkább azért volt téma a játékosnévsor, meg a keret összetétele, mert kimaradt a Ferencváros két játékosa, Ryan és Samy Mmaee. (Akiknek egyébként hatványozottan különleges lett volna a belgák elleni mérkőzés, hiszen abban az országban születtek és nőttek fel, választhatták volna azt a válogatottat is, édesapjuk révén a kamerunit is, de édesanyjuk, Fatima jogán a marokkói mellett döntöttek.)

A marokkóiak viszonylag simán kijutottak a világbajnokságra, a négyes csoportjukban hat győzelemmel, 20-1-es gólkülönbséggel léptek túl a Bissau-Guinea, Guinea, Szudán hármason, majd a vb-kijutásért az idegenbeli 1-1 után 4-1-re megverték a Kongói Demokratikus Köztársaság csapatát. Ez is mutatta, a kontinens legszűkebb elitjébe tartoznak – azt meg az Afrikai Nemzetek Kupája legutóbbi három sorozata, amelyeken egyszer sem jutottak még az elődöntőbe, hogy azért nem a legerősebbek.

Igaz, az elmúlt években a bosnyák származású, játékospályafutása során, a hetvenes években, az FC Nantes színeiben a francia bajnokság leggólerősebb játékosai közé tartozó Vahid Halilhodzicnak rótták fel, hogy bár lehetne erősebb is a keret, néhány nagy sztár bojkottálja a csapatot. Elsősorban az Ajax korábbi, a Chelsea jelenlegi támadója, Hakim Zijes, aki úgy összeveszett a kapitánnyal, hogy csak azt követően tért vissza, hogy Halilhodzic távozott.

Zijes több mint 40 mérkőzést játszott már a marokkói válogatottban, egészen 2021 júniusáig. A Burkina Faso elleni barátságos mérkőzést követően a kapitány kirakta a keretből, azt állítva, hogy fegyelmi problémák vannak a csatárral.

A Chelsea játékosa aztán februárban bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól, de a marokkói szövetség elnöke, Fuzi Lekzsá ragaszkodott ahhoz, hogy az ajtó mindig nyitva álljon előtte. A hírek szerint elsősorban azért küldték el Halilhodzicot, hogy Zijes visszatérjen.

A bosnyák edző augusztusi menesztése után kiadott közleménybe nem nehéz ezt a gondolatot „beleolvasni”: „Tekintettel a Marokkói Királyi Labdarúgó-szövetség és Vahid Halilhodzic edző közötti nézetkülönbségekre és eltérő elképzelésekre, a labdarúgó-válogatott felkészítésének legjobb módja a 2022-es katari világbajnokságra az volt, hogy a két fél közös megegyezéssel a válás mellett dönt.

A Marokkói Királyi Labdarúgó Szövetség szívből jövő köszönetét fejezi ki Vahid Halilhodzic edzőnek azért az időszakért, amikor a nemzeti csapatot irányította, s mindenekelőtt azért, mert egy ígéretes fiatal csapattal kijutott a 2022-es világbajnokságra. A Marokkói Királyi Labdarúgó Szövetség megerősíti, hogy minden eszközt és lehetőséget megad a nemzeti csapat megfelelő felkészítéséhez a 2022-es katari világbajnokságon való részvételhez.”

Vahid Halilhodzic távozása után Valid Regragui került a szövetségi kapitányi posztra. Franciaországi születésű, nyolc éven játszott a marokkói válogatottban. Ezek mellett két érv szólt mellette: korábban dolgozott Katarban és idén nagy sikert ért el klubjával, a casablancai Vidaddal: megnyerte az Afrikai Bajnokok Ligáját. Elsősorban azt várták tőle, hogy minden Európában játszó sztárjátékost megnyerjen a csapatnak. Nem csak Zijest, hanem Abdelrazak Hamdallahot és a Bayern München játékosát, Nusszer Mazrauit is.

Mindhárman visszatértek, közülük Zijes és Mazraui a világbajnokságon is a marokkói válogatott legjobbjai közé tartozik.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×