eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Karim Benzema francia válogatott labdarúgó, a Real Madrid játékosa, miután átvette az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát a párizsi Chatelet Színházban rendezett gálán 2022. október 17-én. A díjat a France Football francia szaklap most rendhagyó módon a 2021-es és 2022-es év választása alapján ítélik oda.
Nyitókép: MTI/AP/Francois Mori

„Gratulálok a világ harmadik legjobb klubjának, a Real Madridnak” – Aranylabda

Az Aranylabda-díjátadó másnapján a világ Karim Benzemát ünnepli. Sehol sem olvasható olyan vélemény, amely kétségbe vonná elsősége jogosságát, vagy amely reklamálná, miért nem egy másik jelölt nyerte a díjat. Apró fricskák azért születtek a díjjal kapcsolatban.

Előkerülnek persze következtetések, a sorrendekből kiolvasható érdekességek. Ilyen, hogy Karim Benzema a legidősebb aranylabdás Stanley Matthews 1956-os megválasztása óta, akkor a veterán angol jobbszélsőt amolyan életműdíjjal jutalmazták. A mostani első öt helyezett (Benzema, Sadio Mané, Kevin de Bruyne, Robert Lewandowski, Thibaut Courtoi) mind elmúlt harmincéves, sőt, az első tizenkettőből csak hárman (Mbapé, Vinícius Júnior és Haaland) járnak a húszas éveikben.

Érdekes, hogy a 35. évében járó Karim Benzema

korábban – tavalyi negyedik helye előtt – sohase került a legjobb tizenötbe!

Nem túlzás állítani, hogy az utóbbi két évben lett elismerten a világ legjobbjainak egyike.

Akadt a közösségi médiában olyan angol (s egyben Premier League-rajongó), aki felvetette, hogy bár a PL a világ legerősebb ligája, az Aranylabdát, a Kopa-díjat és a Jasin-díjat is olyan futballista kapta, aki a La Ligában játszik. Egyébként

2008 óta mindig olyan futballista kapta az Aranylabdát, aki a Real Madrid vagy a Barcelona futballistája,

a 2021-es választást illetően: aki legalább az év egy részében e kettő valamelyikében játszott. (A tavalyi gála idején Lionel Messi már a PSG soraiba tartozott.)

A legfurább díj az év legjobb klubjáé, amelyről az UEFA eredetileg nem közölte hivatalosan, minek alapján választják ki, de a bejátszott inzertekből következtethetően egyszerű matematika, azt az egyesületet illeti, amelynek játékosai a legtöbb jelölést kapták az Aranylabdára. Most a City hattal nyert, miközben a Liverpoolnak is hat volt, a manchesteriek azzal nyertek, hogy náluk akadt egy női jelölt az öt férfi mellett.

Őszintén szólva ez nem nagy ötlet, ha már ezt az elvet követik, érdemes lenne a végső kapott pontszámokat összeadni klubonként, s úgy sorrendet felállítani. Vagy egy súlyozott táblázatot készíteni arról, melyik csapat hogyan szerepelt a maga bajnokságában, s a Bajnokok Ligáját bónuszokkal kiemelni. Vagy bármi – de a mostani elv nem jó, bár kétségtelenül az egyedüli módja, hogy a férfi és a női labdarúgást ugyanabba a kategóriába vonják.

Mindazonáltal nem ok nélkül tréfálkoztak a Bajnokok Ligája-győztes és spanyol bajnok, az aranylabdást és a Jasin-díjast adó Real Madrid játékosai az iróniára mindig kész Toni Kroosszal az élen. A német világbajnok azt írta: „Gratulálok a világ harmadik legjobb klubjának, a Real Madridnak”.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×