eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A későbbi negyedik helyezett Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője előtt a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nagy a bizonytalanság és sok a kérdőjel Kenderesi Tamásban

Amennyit az edzésmunkájába idén beletett, annyit el is veszített a pillangóspecialista, aki nagyon szeretne bizonyítani a budapesti világbajnokságon, de az átélt nehézségek miatt sok a kétely benne.

Nem mosolygott rá a szerencse Kenderesi Tamásra az újesztendő első heteiben, aki tavaly októberben azzal az elhatározással kezdte meg a felkészülését, hogy a 2022-es világbajnokságon kijavítja a 2017-ben kapott bizonyítványát. Nincs könnyű helyzetben, de hisz önmagában és az új edzőjében, ugyanúgy abban is, hogy a sok rosszat most már a megnyugtató jó követi.

Amennyit beletett, annyit veszített

„Minden, ami egy sportoló számára rossz lehet, csőstül szakadt a nyakamba, a még nagyobb gondot pedig az okozza, hogy amennyit beletettem a munkába, ugyanannyit el is veszítettem a váratlan nehézségek miatt. Előbb a nyakam húzódott meg, aztán a hátam állt be elég keményen, nem sokkal később bélfertőzés gyanúja merült fel, aminek az okára nem sikerült fényt deríteni. Ezen már túltettem magamat, amikor a Covid-fertőzés engem is megtalált. Szerencsére tünetmentesen, de edzeni így sem engedtek – nyilatkozta a SzPress Hírszolgálatnak Kenderesi Tamás. – Amint újra negatív lett a PCR-tesztem, következtek a kötelező kardiológiai- és laborvizsgálatok, ezek eredményétől függ, hogy mikortól kezdhetem ledolgozni a lemaradásomat. Remélem, hogy napokon belül.

Ennél rosszabbul aligha kezdődhetett volna a 2022-es esztendő a számomra,

ami még jobbra fordulhat, de az eredményességemmel kapcsolatban egyelőre sok a kétely bennem” – tette hozzá a sportoló, aki a 2017-es budapesti vizes világbajnokság előtt győzelemben reménykedett a 200 pillangón, de végül a negyedik hellyel kellett beérnie.

Ilyen évkezdet után Kenderesi Tamás most csak itthonról gondolhat azokra az úszótársaira, köztük a nagy rivális Milák Kristófra, akikkel együtt indult volna a válogatott versenyzők háromhetes thaiföldi edzőtáborába.

„Volt a segítőkész úszószövetségnek egy jól hangzó mentőötlete, de mi nem éltünk azzal. Kiutazhattunk volna az edzőtábor utolsó 5-6 napjára Thaiföldre, hogy aztán Túrós Mátéval, az edzőmmel további két hetet még ott dolgozhassunk, de inkább maradunk itthon. Kivárjuk a következő hosszabb melegégövi edzőtábort, és csak remélni tudjuk, hogy a Kanári-szigetekre már eljuthatunk” – folytatta a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet nyert, a tokiói olimpián pedig a dobogóról hét századmásodpercnyi különbséggel lemaradó Kenderesi Tamás.

Bizonytalanság és kérdőjelek

A pécsi úszót meglepte, amikor Fukuoka másodszor is halasztást kért, így rövid ideig úgy tűnt, hogy az úszók idén világbajnokság nélkül maradnak – olvasható a SzPress Hírszolgálat beszámolójában.

„Nagyon meglepődtem azon, hogy a tavalyi olimpiának otthont adó Japán kellő óvintézkedéseket foganatosítva miért nem vállalkozott az úszóvilágbajnokság májusi megrendezésére, milyen új akadályokkal találták szembe magukat és miért hátráltak meg a házigazdák. Amikor már belenyugodtam abba, hogy év legfontosabb versenye a vb helyett a római Eb lesz, jött a jó hír, hogy mégis csak lesz világbajnokság, ráadásul Budapesten. Még jobban örülnék, hogy ha az év eddig eltelt hat hetéből pont a fele nem a kezelésekkel és a kényszerszünettel ment volna el.

Nagy a bizonytalanság, sok a kérdőjel bennem

– fogalmazott Kenderesi Tamás. – Próbálom azzal nyugtatni magamat, hogy voltam már kilátástalanabb helyzetben is, de mindig volt erőm kijutni abból. Szó sincs arról, hogy lemondanánk a budapesti világbajnokságról, amit csak lehet, megteszünk majd azért, hogy a minimális célkitűzés a döntőbe jutás lehessen. A Duna Arénában szerettük volna megmutatni, hogy mit ér a közös munkánk, ezért is sajnálnám, ha az új edzőm az első közös világversenyünkön nem tudna egy szép helyezéssel debütálni” – mondta befejezésül a 2016-ban olimpiai harmadik helyezett, a 2014-es ifjúsági olimpián pedig a 200 pillangón győztes pillangóspecialista, aki a vele történtek ellenére is bízik a megbicsaklott, de a következő hetekben még „kiegyenesíthető” felkészülés sikerében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×