eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az olimpiai öt karika Tokió belvárosában 2021. április 20-án. A koronavírus egész világra kiterjedő járványa miatt elhalasztott tokiói olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

MOB: Összeállt a tokiói csapat

Új alapszabályt fogadott el a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése, mely megszavazta a tokiói olimpiára utazó csapat összetételét.

A Budapesti Kongresszusi Központban rendezett eseményen, melyen a 123 szavazásra jogosult tag közül 66 jelent meg, 11 napirendi pont szerepelt.

Köszöntőjében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy az elmúlt több mint egy évben a koronavírus-járvány rendkívül nehéz feladat elé állította a sportolókat, edzőket, szövetségeket, sportszakembereket, a kormány pedig igyekezett minden segítséget megadni ahhoz, hogy az olimpiai felkészülés a lehető legzavartalanabb legyen. Kiemelte, hogy január végén addig a világban szinte példa nélküli módon garantálta a kormány az olimpiára készülők számára a vakcina felvételének lehetőségét.

"Ezúton is szeretném kiemelni a hazai sportszféra elkötelezettségét és rugalmasságát, hiszen elmondható, hogy a hazai sportági szakszövetségek nagy része rendkívül gyorsan, de a sportág érdekeit és a szakmai szempontokat végig szem előtt tartva reagált a járványhelyzet miatt meghozott kormányzati intézkedésekre" - hangsúlyozta az államtitkár.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök a beszámolóját a hazai sportrendezvényekkel kezdte, hangsúlyozva, hogy az elmúlt időszakban rengeteg versenyt vállalt magára Magyarország, öttusában, birkózásban, kajak-kenuban, cselgáncsban, úszásban, ami az ismert körülmények miatt óriási segítséget jelentett a világ sportjának is.

"Normális időkben ezek teljesen természetes dolgok, de ebben az időszakban ez egyáltalán nem így van. Szeretném tudatosítani, hogy milyen nagy segítséget tettünk a világnak" - mondta az elnök, egyúttal megköszönte a kormány segítségét, amit a hazai viadalok rendezéséhez nyújtott.

A sportvezető beszélt többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal folyó rendszeres megbeszélésekről, az Európai Olimpiai Bizottság közeli tisztújításáról, illetve a MOB néhány bizottságának munkáját is kiemelte, ahogy a közép- és kelet-európai bizottságoknak szoros együttműködését, megemlítve, hogy formálisan ugyan nem létezik ezen országok bizottságainak szövetsége, de a valóságban nagyon is és komoly erőt képvisel, a múlt héten pedig a 18-ból 16 nemzeti bizottság képviselői jártak Budapesten.

A jövő évi pekingi téli játékokkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy teljesen rendhagyó módon ez lesz az első olimpia, melyen úgy vesznek majd részt, hogy előtte nem jártak a helyszínen, ahogy a kínaiak más nemzeti olimpiai bizottságot sem fogadnak. Kulcsár szavai szerint ez az állapot "frusztráló", ugyanakkor pozitívumként említette, hogy a kínai nagykövetséggel egyre szorosabb az együttműködésük, ami segítséget jelent.

A tokiói olimpiával kapcsolatban ismét határozottan kijelentette, hogy biztosan meg lesz tartva, s a magyar küldöttség tagjai védetten utazhatnak Japánba.

"Mi 868 oltást kértünk és mindenki, aki kiutazik az olimpiára az védett lesz, amiért a köszönet a kormánynak jár. Júniusba lépve ez már természetesnek tűnik, de januárban még nagyon nem így nézett ki a helyzet" - jegyezte meg a MOB vezetője, aki arra is kitért, hogy a médiában megjelenő rengeteg, az olimpia megrendezésével ellentétes hír közepette nagyon fontos feladata a MOB-nak, hogy a sportolókat megnyugtassa. - "Azért fontos, hogy a mi hangunk eljusson a sportolókhoz, mert ez a helyzet elbizonytalanítja őket."

A tokiói csapat Kulcsár szavai és Fábián László sportigazgató tájékoztatása szerint is megfelel majd a két éve készített prognózisuknak, így

várhatóan 150-160 versenyző képviseli majd Tokióban a magyar színeket.

Fábián örömtelinek nevezte, hogy akár több mint 20 sportágban lehet majd induló.

Vékássy Bálint főtitkár a nyári játékokkal kapcsolatban elmondta, hogy a szokottnál ugyan visszafogottabb körülmények között, de megrendezik az ünnepélyes eskütételt a csapat számára, amire július 1-én a Millenárison található Táncszínházban kerül majd sor, az első küldöttsége pedig július 7-én kel útra Japánba. A Táncszínházban az olimpia alatt egy nagy szurkolói társalgó is működik majd, a sportolók és az olimpia népszerűsítése érdekében pedig júniusban három héten át az Akvárium Klubban veszik majd át ruháikat a csapattagok.

Új alapszabály

A közgyűlés fontos napirendi pontja volt az alapszabály, illetve az új etikai szabályzat elfogadása, amit egyhangúlag tettek meg a jelenlévők.

A szeptember elsején életbe lépő alapszabályt a NOB Chartájával hozták összhangba, s az egyik újdonsága, hogy előírásai szerint 115 főre csökken majd a MOB-tagok száma. Az ülésen elhangzott, hogy ezt széles körű egyeztetés előzte meg, közel száz külső javaslat és összességében több száz észrevétel érkezett.

A 115 fős létszám mellett újdonság még, hogy delegálni csak a sportági szakszövetségek lesznek jogosultak, közben pedig emelik az egyéni tagok számát, akiket a közgyűlés maga választ. Szerepel az alapszabályban még az is, hogy 2025-től 70 éves korhatárt vezetnek be a tagokra nézve, öt esetleges kivétellel.

Az ülésen a MOB Életmű-díját kapta meg Pap Jenőné Méray Kornélia négyszeres Európa-bajnok evezős. Szombaton vette át a már két éve megítélt Nők sportjáért életműdíját Ormai László, a 25-szörös BEK-győztes Statisztika asztaliteniszklub alapítója. A Nők Sportjáért-díjjal a sokszoros válogatott, bajnok és kupagyőztes korábbi labdarúgót, Bárfy Ágnest jutalmazták, míg MOB Érdemrendet kapott Hangyási László, Facskó István és Őze István.

A közgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül hagyta jóvá a MOB 2021-es évi költségvetését, és többek között elfogadta az előző évről szóló könyvvizsgáló jelentést.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×