eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Megint veszélyben a kézilabda Eb

A Norvég Kézilabda Szövetség (NHF) elnöke kijelentette, a koronavírus-járvány miatt azt fontolgatják, hogy visszalépnek a decemberi női Európa-bajnokság társházigazda szerepkörétől.

Szombaton jelentették be, hogy a december 3. és 20. közötti norvég-dán közös rendezésű tornán a csoportkörben, a középdöntőben, illetve a döntő hétvégén Trondheimben szereplő csapatokat - köztük a magyar válogatottat - teljesen elszigetelik majd a külvilágtól, nem találkozhatnak a családtagjaikkal, a barátaikkal, a szurkolókkal és a sajtó képviselőivel sem, vagyis csak a mérkőzések és az edzések miatt hagyhatják el a szállodájukat.

A norvég hatóságok további szigorú feltételeket is meghatároztak: amennyiben egy játékos vírustesztje pozitív, azonnal karanténba küldik a csapatát, sőt azt a válogatottat is, amellyel legutóbb játszott. Vagyis egy eset miatt két együttes számára érhet véget a kontinensviadal. Dániában csak a megfertőződött kézilabdázókat különítik majd el.

Kare Geir Lio, az NHF elnöke hétfőn - 38 nappal a rajt előtt - a Verdens Gang hírportálnak adott hosszú interjúban elismerte, hogy bár megpróbálnak megoldást találni, a visszalépést fontolgatják, és

a döntést az európai szövetséggel (EHF) együttműködve másfél héten belül meghozzák.

Hozzátette, elkészítették a torna koronavírus-protokollját, amelyet az illetékes egészségügyi hatóságok jelenleg is tanulmányoznak, ugyanakkor leszögezte, hogy az országos érvényű szabályokat nem tudják és nem is akarják lokálisan megváltoztatni.

"Mindannyian reméljük és hisszük, hogy az Európa-bajnokság a szigorú ellenőrzési rendszer segítségével lebonyolítható" - mondta Abid Raja kulturális, esélyegyenlőségi és sportminiszter. Hozzátette, igyekeznek ehhez minden segítséget megadni, ez például a beutazási és a karanténszabályok módosítását is jelentheti.

Az elmúlt napokban a sportág számos szereplője - edzők, játékosok, vezetők, szakértők - úgy vélekedett, hogy a tornát nem lehet Norvégiában megrendezni, ha a drasztikus óvintézkedések nem változnak.

Augusztusban a dánok fontolgatták a visszalépésüket, de végül nem mondtak le a társházigazda szerepkörről. Eredetileg Trondheimben, Herningben, Frederikshavnben, Stavangerben és Oslóban rendezték volna a mérkőzéseket, de végül utóbbi két város kikerült a helyszínek közül.

A tornán 16 csapat szerepel és 47 mérkőzést rendeznek. A magyar együttes a trondheimi C csoportban december 4-én Horvátországgal, 6-án Szerbiával, majd 8-án a világbajnok Hollandiával játszik. A négy csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×