eur:
392.91
usd:
363.44
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Magyarországon járt kínai vívók is vírusfertőzöttek lettek

Három kínai sportoló koronavírustesztje is pozitív lett a három dél-koreai után.

Három Magyarországról hazautazó kínai vívót diagnosztizáltak a vírusfertőzéssel Pekingben - adta hírül a kínai vívószövetség. A kínai vívócsapat Budapesten a március 6-8. között, zárt kapuk mellett megrendezett Westend férfi és női párbajtőr Grand Prix-n vett részt. Az ugyanezen a versenyen résztvevő dél-koreai csapatból szintén három vívót diagnosztizáltak a fertőzéssel, miután vasárnap Európából visszatértek Dél-Koreába.

A 13 főből álló kínai csapat az eredeti program szerint a március 22-24. közöttre tervezett olimpiai selejtezők után utazott volna vissza Kínába. Miután azonban a nemzetközi vívószövetség bejelentette, hogy a következő egy hónapra szervezett nemzetközi versenyeket törlik, a kínai csapat ennek megfelelően megváltoztatta a programját, és március 16-án hazaindult Magyarországról.

A három fertőzött sportolónál enyhébb tünetek léptek fel, jelenleg egy erre kijelölt pekingi kórházban látják el őket, miközben a csapat többi tagját karanténba helyezték és orvosi megfigyelés alatt tartják - olvasható a kínai vívószövetség közleményében.

Peking egészségügyi bizottsága csütörtökön adta hírül, hogy három Magyarországról érkezett utast diagnosztizáltak az új koronavírus okozta fertőzéssel a kínai fővárosban. Gyaníthatóan a három vívóról van szó, de hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy a két bejelentés ugyanazokra az esetekre vonatkozik.

Közleményt adott ki a helyzet tisztázása végett a Magyar Vívó Szövetség. Mint a közlemény fogalmaz, "a versenysportolók egészségügyi ellenőrzés mellett élik mindennapjaikat, a versenyek előtt az orvosi vizsgálat kötelező".

A budapesti versenyt megelőzően minden induló egyénileg nyilatkozatot töltött ki arról, hogy az új koronavírusra vonatkozó vizsgálati eredménye negatív, illetve nem járt a járvánnyal érintett területen.

Az esemény alatt nem érkezett jelzés a szövetség felé, hogy a részvevők közül bárkinek egészségügyi problémája lenne - fogalmaz a szövetség.

A helyszín fertőtlenítése a verseny lebonyolítását követően teljes körűen megtörtént.

A szövetség a versenyen részt vett három dél-koreai sportember vírusfertőzéséről megjelent első sajtóhírt követően haladéktalanul hivatalos tájékoztatást kért a Dél-Koreai Vívószövetségtől, amelynek tájékoztatása szerint három sportolójuknak lett pozitív a koronavírusteszt-eredménye.

"A Magyar Vívó Szövetség azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, valamint a szállodát, ahol a dél-koreai csapat megszállt, továbbá kérte a Nemzetközi Vívószövetséget, hogy intézkedjen a tagországok tájékoztatásáról. A hazánkat képviselő versenyzők, edzők és technikai résztvevők – a szövetség korábbi javaslatára – 2020. március 12-étől már otthoni karanténban tartózkodnak, egészségügyi problémáról egyikük sem számolt be, mindenki panasz- és tünetmentes. Felkészülések, edzések, versenyek nincsenek" - zárul a nyilatkozat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×