eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa, miután csapata 1-1-re egyenlített a Bayern München ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2019. szeptember 14-i mérkőzésen Lipcsében.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Gulácsi Péter ezúttal a siker kapujában

Ma este a Tottenham új stadionjában lép pályára az RB Leipzig csapata, a klub történetének első, a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában vívott mérkőzésén. Kulcsfeladat vár a lipcseiek magyar kapusára, Gulácsi Péterre.

Az elmúlt másfél évben Gulácsi az RB Leipzig legjobb játékosa a tekintélyes Kicker osztályzatai alapján. Nem meglepő, hogy az AFP is vele készített interjút a nagy mérkőzés előtt. Ebben a kapus beszélt arról, hogy kivételes lehetőséget jelent a csapat számára Angliában játszani. Az RB Leipzig eddig hat ellenféllel játszott 2017 ősze óta a királykategóriában, a Premier League-hez tartozó rivális még nem volt köztük. Olyan tekintélyes sem, mint a legutóbbi sorozat döntőse. (2017 őszén a Porto, a Beşiktaş és a Monaco, 2019 őszén pedig a Benfica, a Lyon és a Zenit volt a négyesében.)

Gulácsi megjegyezte, nagyon nehéznek ígérkezik a Tottenham elleni mérkőzés, de pontosan azért küzdöttek, hogy ilyen meccseik lehessenek.

Az RB Leipzig 2009-ben még a német futballpiramis ötödik szintjén szerepelt, onnan rakétázott fel viharos gyorsasággal az elitbe. A keret kulcsjátékosai közül a magyar kapuson kívül a svéd Emil Forsberg, a dán Yussuf Poulsen, az osztrák Marcel Sabitzer és két német, Lukas Klostermann és Marcel Halstenberg is játszott még a második ligában is az RB Leipzigben. A lipcsei klub 2016-ban került fel a Bundesliga 1-be, három idényéből kettőben kiharcolta a Bajnokok Ligája-indulást, s a legjobb úton van efelé most is.

Az RB Leipzignek a kulcsszó, hogy ne írjuk, a minta lehet a Bayern München. Részben azért, mert idén, noha a lipcseiek nem kezdték jól a Bundesliga-tavaszt, hiszen két nyert meccs után akadt három nyeretlen, mégis csak figyelemre méltó döntetlent értek el a bajorok ellen az Allianz Arénában. A Gulácsi vezérletével elért 0-0 jelezte, képes lehet a csapat idegenbeli bravúrra egy magasabban jegyzett gárda ellen. Mi több, minta lehet a Bayern egy még merészebb álom realizálására is: a bajorok ősszel 7-2-re megverték a Tottenhamet Londonban.

Akkor még nem José Mourinho, hanem Mauricio Pochettino dirigálta a Spurst. A portugál sztáredző ma este BL-rekordot ír azzal, hogy már a hatodik csapattal szerepel a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Akadtak nagy sikerei, hiszen a Portóval és az Interrel is megnyerte a sorozatot, de az utóbbi időben nem megy neki: 2014 óta nem tud mérkőzést nyerni a tavaszi BL-folytatásban. A legutóbbi három alkalommal azonos recept szerint vérzett el a nyolcaddöntőben: ultradefenzív taktikával elért jó idegenbeli eredmény után meglepő hazai kudarc. Legutóbb a Manchester Uniteddel bukott el, a Sevilla ellen, 2018 tavaszán.

Esélyeit most nem növeli, hogy két gólerős csatára, Harry Kane és Szon Hung Min közül egyik sem játszhat. A dél-koreai kilenc gólt szerzett a legutóbbi tíz BL-mérkőzésén, amelyen kezdett, a kieséses szakaszban, amikor a kezdő csapatban szerepelt, hét meccsen öt gólt jegyzett. Kane 2017 nyara óta 21 BL-mérkőzésen 18 gólt szerzett.

A helyszín? A Tottenham Stadium sok gólt ígér. A 2019–2020-as kiírás őszi mérkőzésein sehol másutt nem esett annyi gólt, mint ott: 20. (Ezekből a Spurs szerzett tizenegyet, az ellenfelek pedig kilencet.)

Döntetlen? Lehet, de nem valószínű. A Spurs eddigi 21 hazai BL-mérkőzéséből mindössze egy, az AC Milan elleni 2011-es mérkőzés hozott „ikszet”.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések

  • Tottenham–RB Leipzig 21 óra (tv: M4 Sport)
  • Atalanta–Valencia 21 óra (Spíler2)
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×