eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Liu Shaolin Sándor (b) és testvére, Liu Shaoang (j) a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres számának középdöntőjében a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 26-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Újra döntőben a Liu testvérek

Az eddig három érmet, közte két aranyat nyert Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang is döntőbe jutott 1000 méteren a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. A nőknél Jászapáti Petra és Lockett Deanna a kisdöntőben szerepelhet.

A szövetségek és az eseményen érintett klubcsapatok kabalafiguráinak négykörös versenye vezette fel a délutáni programot, ahol a jókedv jegyében egy négyéves kislány volt a rajtbíró Kövér Balázs segítője. A madarak és medvék kavalkádjából a játékvezető-asszisztens bejelentése szerint "a kutyus" nyert, ami Korit, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség magyar vizsláját jelentette.

Ezt követően már a versenyzőké volt a főszerep, először a nők 1000 méteres távján szólították jégre a korcsolyázókat, köztük rögtön az első negyeddöntőben Jászapáti Petrát. A 21 éves magyar nehéz futamba került, és bár nagyot küzdött a sok fizikai kontaktot hozó versenyen, a célba érkezéskor nem volt továbbjutást érő helyen. A zsűri sokáig videózott, és végül Jászapáti számára kedvező döntést hozott: az egyébként első helyen végzett, címvédő orosz Szofija Proszvirnovát kizárta a magyar versenyzővel szembeni szabálytalan előzés miatt, Jászapátit pedig továbbjuttatta.

Bácskai Sára Luca a harmadik negyeddöntőbe került, ahol sokáig a negyedik pozíciót foglalta el. Kér körrel a vége előtt előzött, és az eddig Debrecenben kettőből kettőt nyert holland Suzanne Schulting, valamint a lengyel Natalia Maliszewska mögött harmadik helyen zárt, így bízhatott az idővel való továbbjutásban.

Az ausztrál születésű Lockett Deanna az utolsó ötösben futott, és ő is a negyedik pozíciót vette fel a rajt után. Bácskaihoz hasonlóan két körrel a vége előtt indította meg a hajrát, és mivel harmadikként zárt, neki is az órát kellett figyelnie: végül épp Bácskait ütötte el a továbbjutástól.

Az elődöntők során Jászapáti kezdetben a harmadik helyen korcsolyázott, és bár kívülről feljőve néhány pillanatig az élen haladt, hamarosan a negyedik helyig esett vissza. Mivel ezen a pozíción már nem tudott javítani, a B döntőre készülhet.

Lockett a másik csoportban szerepelt, és hat körrel a befutó előtt nagyszerű előzéssel az élre tört. Két kör elteltével az orosz Jefremenkovával csatázott, kibillent az egyensúlyából, ezzel pedig annyi időt és energiát veszített, hogy a többiektől jócskán leszakadva ért célba, azaz ő is a B döntőben folytathatja.

A férfi negyeddöntőket magyar szempontból az 1500 méter debreceni Európa-bajnoka, Liu Shaoang nyitotta, aki Krueger Cole-lal szerepelt azonos csoportban. A két hazai versenyző a hajráig utazott a mezőnyben, ott aztán - Krueger vezetésével - a második és harmadik helyre jöttek előre. Liu hamarosan már első volt, az amerikai születésű magyarnak azonban nem sikerült bejönnie mögötte a második helyen, és harmadikként zárt.

Az 500-on Eb-aranyérmes Liu Shaolin Sándor az utolsó negyeddöntőben szerepelt, és különösebb megerőltetés nélkül, sima futamgyőzelemmel jutott tovább.

Az elődöntőben a testvérpár azonos ötösben állt rajthoz, Shaolin csak az ötödik helyre tudott besorolni, Shaoang a második volt. Hat körrel a cél előtt az idősebbik Liu testvér körbekorcsolyázta a mezőnyt, az akkor már éllovas öccse pedig beengedte maga elé az egyenes végén, így ők álltak a továbbjutó helyeken. Innentől kezdve a többiek hiába próbáltak meg mindent, a két magyar taktikus, remek versenyzéssel végig megőrizte pozícióját, és bejutott 15.30 után kezdődő fináléba.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×