eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

A világ- és az Európa-bajnok is játszik Budapesten a 2020-as futball-Eb-n

Cristiano Ronaldót, Antoine Griezmannt, a legutóbbi világbajnok francia válogatottat és a legutóbbi Európa-bajnok portugálokat is láthatjuk Budapesten, a 2020-as Európa-bajnokságon. A budapesti és müncheni csoport harmadik tagja a német válogatott – a negyedik lehetne Magyarország is, ha márciusban kijut.

Bukarestben kisorsolták a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság csoportbeosztását. Rendhagyó módon, hiszen a korábbiaknál több volt a „kötött hely” (azért, mert 12 városban rendezik a tornát), ráadásul a huszonnégyes döntő mezőnyének egyhatoda még nem ismert. A még szabad négy hely egyikére pályázik Magyarország, amely március 26-án Bulgáriával játszik idegenben, s ha nyer, az Izland–Románia találkozó győztesével mérkőzik a részvételével.

Az A-csoportba kerültek a mi csoportunkban második walesiek, valamint a százszázalékos mérleggel a selejtezőt záró olaszok, illetve a svájciak és a törökök. A mérkőzéseket Rómában, és Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rendezik majd, utóbbi a törököknek a szurkolást tekintve szinte hazai pálya lesz, nekik ez szinte kívánsághelyszín.

A B-csoport mérkőzéseit Koppenhágában és Szentpéterváron rendezik, a dánok játszanak majd háromszor otthon, fogadják az oroszokat is. A finnek sem panaszkodhatnak, első Eb-részvételükkor először Koppenhágában lépnek majd pályára, majd kétszer áthajózhatnak szurkolóik Észak Velencéjébe.

A C csoport házigazdái egyrészt a hollandok, akik háromszor játszanak az amszterdami Johan Cruyff Arénában. Az ukránok és az osztrákok biztosan Bukarestben találkoznak, m ind a két gárda játszik már előtte is egy mérkőzést a román válogatottal, de hogy kivel, az csak március 31-én dől el. Ha a románok nyernék meg a mi playoffunkat (ehhez meg kellene verniük előbb az izlandiakat idegenben, majd a bolgár–magyar találkozó győztesét, ha minket, akkor ugyancsak idegenben) rendezőként ebbe a csoportba kerülnek. Ha nem, akkor a Grúzia, Fehéroroszország, Észak-Macedónia és Koszovó alkotta négyes legjobbjával egészül ki a csoport.

A D-csoportot az Egyesült Királyságban, a londoni Wembley-ben és a glasgow-i Hampden Parkban rendezik. Az angolok a vb-elődöntő és a tavaly őszi Nemzetek Ligája-párharcok után negyedszer is találkoznak a horvátokkal, a csehekkel pedig egy selejtezőcsoportban voltak.

Az E-csoportban is az egyik rendező részvétele biztos, ez a spanyol válogatott, amely Bilbaóba várja ellenfeleit. Három találkozót tartanak Dublinban, de az írek részvétele még nem biztos. A svédek és a lengyelek tartoznak még ebbe a kvartettbe.

Az F-csoportba kerülne Magyarország, aki kivívja márciusban a szereplés jogát. Ellenfele Budapesten a portugál és a francia, Münchenben pedig a német válogatott lenne. Ilyen nehéz sorsolást nagy tornán a magyar válogatott nem kapott az 1978-as világbajnokság óta, akkor a rendező argentinokkal, az olaszokkal és ugyancsak a franciákkal voltunk együtt, a két továbbjutóból az argentinok megnyerték a világbajnokságot és az olaszok is az elődöntőbe jutottak. Ha sikerülne kivívni a továbbjutást, a német válogatottal először találkozhatnánk Eb-n vagy vb-n az 1954-es vb-döntő óta, a franciákkal az 1986-os világbajnokság óta. A portugálokkal, ki ne emlékezne rá, egy csoportban voltunk a franciaországi Európa-bajnokságon is.

A budapesti meccsnapok: június 16. Portugália és a Nemzetek Ligája playoffból kijutó (ez lehet Magyarország), június 20.: Franciaország és a Nemzetek Ligája playoffból kijutó (ez lehet Magyarország), június 24.: Portugália–Franciaország, a 2016-os Eb-döntő „megismétlése”. Budapest e három találkozón kívül rendez majd egy nyolcaddöntőt is, június 28-án a C csoport győztesével játszik az egyik továbbjutó csoportharmadik.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×