eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Katasztrofális a szakadék az európai topbajnokságok és mindenki más között

Az öreg kontinens - KPMG szerint - legértékesebb klubjainak köre pontosan megmutatja, miért fogja az UEFA átszabni a ma ismert Bajnokok Ligája, Európa-liga rendszert.

38, világszerte ismert futballklub éves pénzügyi beszámolójába kukkantott bele a KPMG, ezek közül 32-t helyezett glédába egy úgynevezett vállalati értékrangsor alapján, amelynek szempontjai: népszerűség, sportpotenciál, közvetítési jogok és stadiontulajdon.

Az évek óta állandó szempontrendszer szerint összeállított, az Infostartnak is megküldött rangsorban

a 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is Bajnokok Ligáját nyerő Real Madrid megelőzte a Sir Alex Ferguson nyugdíjba vonulása óta igazán csak önmagát kereső Manchester Unitedet,

a Barcelona - elsősorban a bérköltségek elszabadulása miatt - visszacsúszott a negyedik helyre, előrébb engedve a Bayern Münchent.

A felmérés szerint a top 32 klub értéke 9 százalékot emelkedett az elmúlt évben, vagyis úgy tűnik, a focibiznisz továbbra is egy növekvő üzletág, dinamikusabban növekvő, mint az európai gazdaság.

A jelentésből kiderül, csak a Real Madrid és a Manchester United vállalati értéke haladja meg a 3 milliárd eurót, de

immár nyolcan is vannak 2 milliárd fölött - idén a most Európa-liga-döntős Chelsea és a Bajnokok Ligája-finalista Liverpool csatlakozott ehhez a kategóriához.

Utóbbi csapat a második legnagyobb növekedéssel (33 százalék) a lista 15. helyére ugró olasz Inter mögött (41 százalék).

Érdekes, hogy a top 10 összetételében nem, csak a pozíciókat tekintve történt változás, az egyedüli helyben maradó a Manchester City volt - ötödikként. Továbbá az is, hogy a két-két BL- és EL-döntős angol csapat egymást követi a top 10-en belül - a 6. a Chelsea, őt követi a Liverpool, az Arsenal és a Juventus elé lépő Tottenham.

A Real Madrid kitűnő eredményéhez többek között az járult hozzá, hogy masszív UEFA-díjazást zsebeltek be a BL-elsőségek után, és javítottak portabilitásukon, illetve sikerült egy kumulált 29 százalékos árbevétel-növekedést is elérniük, többek közt az elmúlt négy év alatt megnövekedett hirdetési bevételeknek köszönhetően.

Az európai nemzetek közötti klubfoci átszabását a topligák javára a mostani számok is alátámasztják:

a top 32-ben mindössze 5 olyan csapat van, amely nem az 5 nagy bajnokság egyikéből jön

(angol, spanyol, olasz, német, francia pontvadászat), értékük összesen alig 4 százalék. Az angol Premier League 9 csapatot ad, ráadásul a top 32 összértékének 43 százalékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×