eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Látogatók nézegetik a Kolonics György Alapítvány Kolonics, a sportlegenda című kiállítását a Csepel Plazában. A 2008. július 15-én, 36 éves korában elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenus emlékére rendezett tárlat szeptember 10-től október 11-ig tekinthető meg.
Nyitókép: Illyés Tibor

Kolonics György "Koló" halálának 10. évfordulóján megújul a vándorkiállítás

Tíz éve tragikus körülmények között hunyt el Kolonics György, kétszeres olimpiai bajnok kenus. A nevét viselő alapítvány elnöke, Csabai Edvin az InfoRádiónak elmondta: a jubileumi év alkalmából megújul az egykori versenyző életét bemutató vándorkiállítás.

Kolonics György kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok magyar kenus, összesen 21 alkalommal hallhatta hazánk himnuszát a dobogó legfelső fokán. 2008. július 15-én, edzés közben, tragikus hirtelenséggel hunyt el, 24 nappal a 2008-as pekingi olimpia előtt.

A kiállítás célja tíz éve az volt, hogy méltó emléket állítson Kolonics György rendkívül hosszú és gyümölcsöző pályafutásának, valamint közösségi tevékenységének.

„Koló”, ahogyan a csapattársai nevezték, kivételes kenus volt, a világon egyedülálló technikája révén kitűnt a mezőnyből. A kenuzást példás szorgalommal, és alázattal művelte.

Idáig összesen 19 alkalommal volt látható a „Kolonics György, a sportlegenda” című kiállítás, és eddig több mint övenezer látogatója volt. A kiállítás bemutatja a sportoló életének legnagyobb sikereit, és például a felszerelését is.

"A csepeli vándortárlat nagyon sok olyan tárgyat, történetet, emléket, életutat vázol fel, ami fontos és nagyon jól bemutatja Koló életét"

- mondta Csabai Edvin.

A jubileumi év kapcsán az alapítvány elnöke elmondta, hogy két kiállítást is terveznek. Úgy döntöttek, hogy tíz év után érdemes lenne ezt a kiállítási anyagot megújítani és kicsit digitalizálni, fogyaszthatóvá tenni a fiatalok számára is. A tervek ennek megfelelően el is készültek, és ha sikerül forrásokat, illetve támogatókat szerezni, akkor egy egyedülálló kiállítási anyag jöhet létre - tette hozzá az Alapítvány elnöke.

"Azokat a megemlékezeseket feltétlen megtartjuk, amelyeket minden évben eddig megtettünk"

Hagyományosan lesz például fáklyás emlékevezés, emlékfutás. A tavalyi versenyidőszakban az emlékevezés időpontjában az utánpótlás-válogatott Bulgáriában, a felnőtt válogató Szolnokon volt, mégis megtartották a fáklyás evezéseket. Ez egy nagyon erős üzenet, hogy a kajak-kenucsaládban, lehet bárhol, bármilyen eseményen valaki, mindenképp meg akar emlékezni - hangsúlyozta Csabai Edvin.

"Szerencsés eset, hogy vasárnapra esik az időpont, így mindenki, aki versenyen van, már haza fog érkezni.

A csepeli önkományzattal együttműködve egy nagyobb, több programelemből álló eseményt szeretnénk erre a napra tervezni.

Baján és Gödön is tervezünk kiállítást, ahol olyan programelemeket tervezünk, ahol Koló életét és sportpályafutását, munkásságát igyekszünk bemutatni" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×