eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Óriási változások az európai futballban, és nem a magyaroknak kedveznek

Óriási változások az európai futballban, és nem a magyaroknak kedveznek

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közzétette a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőinek új lebonyolítási rendszerét, amely a következő szezontól érvényes. A magyar bajnokra nehezebb feladat vár, mint eddig.

Az eddigi tíz helyett mindössze hat kiadó hely lesz a selejtezőből induló csapatok számára a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján. Ezek egyikére pályázhat a magyar bajnokság győztese, amelynek ugyanakkor egy körrel többet kell mennie, ugyanis már a selejtező első fordulójában érdekelt lesz.

A bajnoki ágon tartanak egy előselejtezőt a négy leggyengébb ország – Gibraltár, Andorra, San Marino és Koszovó – aranyérmese számára, és ennek győztese jut tovább az első selejtezőkörbe. Itt 33 ország bajnoka csatlakozik be a sorozatba, köztük a magyar NB I első helyezettje. A selejtező már július 10-11-én elkezdődik.

A 17 továbbjutóhoz a második selejtezőkörben az osztrák, a horvát és a román bajnok kerül, míg az innen továbbjutó 10 együttes a harmadik fordulóban a holland és a görög liga győztesével egészül ki. A rájátszásba a 12-ből hatan jutnak be, és a sorozat ezen szakaszában csatlakozik be a cseh és a svájci bajnok. Ebből a nyolc csapatból négy jut fel a főtáblára.

A csoportkörnek automatikusan tagja a négy topbajnokság, az angol, a spanyol, a német és az olasz első négy helyezettje – ez a döntés az olaszoknak kedvez, akik így plusz helyet kapnak –, a francia és az orosz pontvadászat legjobb két csapata, portugál, az ukrán, a belga és a török bajnok, valamint a Bajnokok Ligája és az Európa Liga győztese.

Ha a BL-címvédő közvetlenül bejut a főtáblára a saját bajnokságából, akkor a 11.-ként rangsorolt ország bajnoka, a cseh aranyérmes kapja meg az így felszabaduló helyet, ha pedig az EL-győztes jut be ilyen módon, akkor az 5.-ként rangsorolt bajnokság, a francia harmadik helyezettjével töltik fel a mezőnyt.

Fontos változás, hogy a csoportmeccsek két időpontban, az eddigi 20:45 helyett

18:55-től és 21 órától kezdődnek.

Az Európa Ligában a következő idényben is három magyar csapat indulhat, a kupagyőztes, valamint a bajnoki második és harmadik, de szintén változás, hogy az első selejtezőkörből kezdik a szereplést, vagyis itt is négy fordulót kell túlélni a csoportkör eléréséhez.

A BL-ből búcsúzó csapatoknak egy külön ágat hoznak létre,

vagyis a rangosabb sorozatból kiesők nem kerülhetnek össze az alapból EL-s együttesekkel. Szintén újdonság lesz, hogy ezentúl minden BL-ből kieső átkerül, eddig ez a rendszer csak a harmadik selejtezős fordulótól élt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×