eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Győzelem az oroszok ellen, Magyarország a világcsoportban

Győzelem az oroszok ellen, Magyarország a világcsoportban

A magyar férfi teniszválogatott 1996 után visszakerült a 16-os elitet felvonultató világcsoportba a Davis Kupában, miután Fucsovics Márton vasárnap 7:5, 6:4, 6:4-re legyőzte Karen Hacsanovot, s ezzel a házigazda 3-1-es, behozhatatlan előnyre tett szert az oroszok elleni budapesti párharcban.

A Kopaszi gáton emelt ideiglenes - mintegy négyezer férőhelyes - stadionban a folyamatos eső miatt bő kétórás késéssel kezdődött el a program, a kinti parkolót részben víz borította, így a Művészetek Palotájánál parkoló szurkolókat különbuszok szállították a helyszínre.

A mostoha körülmények ellenére mintegy 1500 néző előtt rajtolt el a csata negyedik meccse a két éljátékos, a világranglistán 113. Fucsovics és a 32. Hacsanov között. A szervezők a borult égboltra való tekintettel felkapcsolták a reflektorokat, Hacsanov pedig a szokásos erőteniszével kezdett: 200 kilométer/óra feletti szervákat ütött és bivalyerejű tenyeresekkel irányított, de ellenfele állta a rohamokat. Nyolc gém után a 25 éves Fucsovics egy fantasztikus fogadással brékelőnybe került, de ezután megremegett a keze, és a moszkvai játékos egyenlített (5:5). A nyíregyházi teniszező 6:5-nél ismét a szettért adogathatott, s ezúttal már nem hibázott, így 58 perc elteltével megszerezte a vezetést.

Győzelem az oroszok ellen, Magyarország a világcsoportban

A második felvonásban a 198 centis orosz 2:2-ig bírta idegekkel, a minden labdát befutó magyar 5:2-re elhúzott, és az egyre idegesebb Hacsanov ezután már csak egy gémet tudott hozni. Másfél óra elteltével már két szett volt az előny, ami meglátszott az orosz teljesítményén: jöttek a pontatlan ütések, kihagyott ziccerek, miközben a túloldalon a közönségkedvenc szinte extázisban játszott, és rögtön elvette riválisa szerváját. A publikum 4:2-nél már minden nyert pontot felállva ünnepelt, majd 5:4-nél a magyar játékos már a meccsért adogatott. Hacsanov két bréklabdához jutott, de Fucsovicsnak helyén volt a szíve, megfordította a játékot, és 2 óra 15 perc elteltével már a pályán fogadhatta a csapattársak gratulációit.

A folytatásban az eredeti kiírás szerint Balázs Attila (164.) következne Andrej Rubljov (37.) ellen, ezt a meccset azonban már nem játsszák le.

"Világcsoportban vagyunk!" - kiáltotta a mikrofonba boldogan Fucsovics. A hétvége hőse elmondta, kisebb csoda történt az elmúlt három napban, melyeket sosem felejt el. "Nagy előrelépés ez nekem, a csapatnak és az egész országnak. Köszönet mindenkinek, aki kijött a hétvégén, a rossz idő ellenére is" - tette hozzá.

Köves Gábor kapitány - aki aktív részese volt a két válogatott legutóbbi, 1996-os csatájának - kiemelte, hogy nagyon nehéz szakaszok is adódtak a sorsdöntő meccsen.

"Marci elképesztően játszott a második szettben és a hajrában is, amikor hátrányból szerválta ki a mérkőzést. Jövőre remélhetőleg lesz a világcsoportban hazai találkozónk, és akkor megint megmutathatjuk magunkat a közönségnek" - közölte, hangsúlyozva, hogy a jelenleg top 100-on kívüli Fucsovics két ellenfelet is legyőzött a világranglista legjobb 37 játékosából.

A magyarok így jövőre a 16 csapatos nemzetközi elitet felvonultató világcsoportban játszhatnak, ahol legutóbb 1996-ban szerepeltek. A világcsoport 2018-as párosításait szerdán sorsolják, az első fordulóra februárban kerül sor. A lehetséges ellenfelek: Kazahsztán, Horvátország, Svájc, Hollandia, Németország, Franciaország, Szerbia, Belgium, Ausztrália, Olaszország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország, illetve várhatóan Japán és Kanada.

Eredmény:

Magyarország-Oroszország 3-1 - végeredmény

Fucsovics Márton-Karen Hacsanov 7:5, 6:4, 6:4

szombaton játszották:

Fucsovics Márton, Balázs Attila-Danyiil Medvegyev, Konsztantyin Kravcsuk 7:6 (7-4), 6:4, 7:6 (7-4)

pénteken játszották:

Balázs Attila-Karen Hacsanov 6:3, 2:6, 6:7 (12-14), 1:6

Fucsovics Márton-Andrej Rubljov 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×