eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Még Patónál is fiatalabb a Milan új nyerőembere

Számos meglepetést hozott a vasárnapi játéknap a legerősebb európai ligákban. A Manchester City nyert az Old Traffordon, a Chelsea nem tudta megnyerni a Liverpool elleni rangadót a Stamford Bridge-en, s a Bayern München sem bírt a Werder Bremennel. A Milan egy 18 éves srác, Alberto Paloschi góljával nyert: az újonc 15 másodpernyi élvonalbeli játék után talált a kapuba. A Real Madrid 7-0-ra kiütötte a Valladolidot.

A Manchester United pályáján gyászszünettel kezdődött a városi derbi. A félelmekkel ellentétben a City szurkolói nem zavarták meg a megemlékezés, méltóságteljesen zajlott az ötven évvel ezelőtti repülőgép-katasztrófa áldozatai emlékére tartott tisztelgés.

A pályán sem alakult semmi az előzetes várakozásoknak megfelelően. A City Darius Vassell góljával a találkozó elején vezetést szerzett, sőt, még a játékrész befejezése előtt a január végén átigazolt, a Cityben e találkozón bemutatkozó Benjani Mwaruwari kétgólosra növelte az előnyt.

Az ezúttal gyengén játszó, Rooney, Hargreaves és Evra hiányát nehezen viselő Unitednek nem volt esélye az egyenlítésre, Michael Carrick a szépítő gólt is csak a 90. percben szerezte meg. Az 1969-70-es idény óta először fordult elő, hogy egy bajnoki idényben a Manchester City kétszer is legyőzte a Unitedet.

A Chelsea folytatta veretlenségi sorozatát a Stamford Bridge-en, immár 76 bajnoki mérkőzésen nem kapott ki. A Liverpool közel állt a bravúrhoz, jobban futballozott a Kékeknél, de nem tudott gólt szerezni. Még mindig nem született meg a Rafa Benítez-éra első liverpooli gólja a Stamford Bridge-en.

A Tottenham simán megverte idegenben a szinte már kiesett Derbyt, Robbie Keane belőtte szezonbeli huszadik gólját is. A forduló nagy nyertese az Arsenal lehet, ha nyerni tud a Blackburn ellen. A forduló eddigi legeredményesebb játékosa a norvég John Carew, aki mesterhármast lőtt az Aston Villa színeiben a Newcastle United ellen.

ANGLIA, Premier League, 26. forduló
Szombat
Aston Villa-Newcastle 4-1
Everton-Reading 1-0
Bolton-Portsmouth 0-1
West Ham-Birmingham 1-1
Derby-Tottenham 0-3
Middlesbrough-Fulham 1-0
Sunderland-Wigan 2-0
Vasárnap
Manchester United-Manchester City 1-2
Chelsea-Liverpool 0-0
Hétfő
Arsenal-Blackburn
Az élcsoport: Arsenal 60 (25), 2. Manchester United 58, 3. Chelsea 55, 4. Everton 47, 5. Liverpool 44 (25).
Mindössze egy csapat, a Hertha aratott a fordulóban egygólosnál fölényesebb győzelmet. Az első négy helyezett csapat kivétel nélkül 1-1-re játszott, a Ruhr-vidéki rangadót megnyerő Schalke ismét reménykedik a 2008 őszi Bajnokok Ligája-részvételben.

A magyarok közül Dárdai Pál csereként állt be a találkozó hajrájában a berliniek közé, ha kis szerepet is kapott, részese volt a győzelemnek. Hajnal Tamás és Huszti Szabolcs egymás ellen játszott Hannoverben. A Karlsruhe középpályásának sikerült jobban a mérkőzés: a második félidőben gólt szerzett. Hajnal Tamásnak ez volt a hatodik gólja a szezonban.

A tavaszt gyengén kezdő Werder megemberelte magát a müncheni Allianz Arenában. Bátran játszott, sőt Diego révén már a hatodik percben vezetést is szerzett. A folytatásban Luca Toni kihagyta a maga által kiharcolt büntetőt, ám Zé Roberto mégis kiegyenlített. A Bayern megőrizte a vetélytársaival szembeni előnyét, de nem lehet büszke a teljesítményére.

A forduló legjobb mérkőzését a Dortmund és a Schalke játszotta a Westfalenstadionban. A 19.-20. percben hatvan másodperc alatt két gól esett: Gerlad Asamoah találatát a hazaiak közül Giovanni Federico kiegyenlítette. Martin Amedick öngáljával megint a gelsenkircheni csapat jutott előnyhöz, de az 50. percben a Dortmund, Mladen Petric fejesével, másodszor is kiegyenlített.

A döntő szó a Schalke csapatáé volt: a Dede kiállítása után tízfősre olvadt Dortmund kapuját Fabian Ernst vette be. A Schalke feljött a harmadik helyre, miután megnyerte az év számára legnagyobb presztízsű mérkőzését - azt a találkozót, aminek az elvesztése az előző szezonban a bajnoki címébe került.

NÉMETORSZÁG, Bundesliga I, 19. forduló
Péntek
Eintracht Frankfurt-Bielefeld 2-1
Szombat
Leverkusen-Hamburg 1-1
Hannover-Karlsruhe 2-2
Stuttgart-Hertha 1-3
Wolfsburg-MSV Duisburg 2-1
Bochum-Cottbus 3-3
Nürnberg-Rostock 1-1
Vasárnap
Bayern-Werder 1-1
Dortmund-Schalke 2-3
Az élcsoport: 1. Bayern 40, 2. Werder 37, 3. Schalke 35, 4. Leverkusen 34, 5. Hamburg 34
Szeptember eleje óta először áll az AC Milan a vesztett pontokat tekintve a Bajnokok Ligája selejtezőjében való indulást jelentő helyen. Mindezt egy mindössze 18 éves srácnak köszönheti, aki még az új tinicsillagnál, a brazil Patónál is fiatalabb.

Alberto Paloschi adott munkát az olasz futball statisztikusainak: nem lesz könnyű kinyomozni, ki szerzett már élete első élvonalbeli bajnoki mérkőzésén, 15 másodperccel a pályára lépése után gólt. Paloschi után - mert hogy a korábban a Milanban kupameccseken már szerepelt,s gólokat is szerzett ifjú csatár képes volt e bravúrra.

A Milan az ő góljával verte meg 1-0-ra a Sienát. A Milan, ha nehezen is, de így elbírta, hogy Kaka, Pato és Gattuso hiányzott a csapatból, Ronaldo pedig egyelőre csak egy félidőt bírt. Hozzátartozik a teljes képhez: Zeljko Kalac, a piros-feketék ausztrál kapusa nagy bravúrral védett a 90. percben, Frick fejese után.

A Juve gyengén kezdett Udinében, de aztán a második félidőben fordítani tudott. Első gólját Mauro Camoranesi, a másodikat, a 76. percben, a korábban hét esztendőn át az Udinesét szolgáló Vincenzo Iaquinta szerezte.

Győzött az AS Roma is, méghozzá a Reggina ellen. A sárga-bordók góljait Panucci és Mancini szerezték. Az Inter hatvan percen keresztül csak szenvedett Szicíliában, a Catania ellen. Utána Cambiasso és Suazo gólja eldöntötte a mérkőzést.

OLASZORSZÁG, Serie A, 22. forduló
Szombat
Atalanta-Fiorentina 2-2
AS Roma-Reggina 2-0
Vasárnap
Udinese-Juventus 1-2
Milan-Siena 1-0
Sampdoria-Napoli 2-0
Torino-Palermo 3-1
Livorno-Genoa 1-1
Empoli-Lazio 1-0
Cagliari-Parma 1-1
Catania-Inter 0-2
Az élcsoport: 1. Inter 56, 2. Roma 48, 3. Juventus 44, 4. Fiorentina 38, 5. Milan 36 (21)

4

A Barcelona egy pontot szerzett Sevillában, de nem is érdemelt volna többet. A hazai gárda Diego Capel találatával vezetést szerzett, ezt Xavi - Lionel Messi átadásából - kiegyenlítette. Az utolsó 12 percben a katalánok emberelőnyben játszottak Seydou Keita második sárga lapja miatt, de nem tudták előnyüket gólra váltani.

Ronaldinho csak a második félidőre állt be, de ezúttal nem tudott lendíteni a csapatán. A katalánok közül Oleguer megsérült, hat hétre kidőlt a sorból. Összességében az első félidőben a Sevilla, a másodikban a Barcelona játszott kicsivel jobban, a döntetlen igazságos.

Az Atlético Madrid értékes győzelmet aratott a remekül szereplő, az erőseb középcsapatok közé tartozó Racing ellen. Mindkét gólt az uruguayi Diego Forlán szerezte. Három nyeretlen bajnoki után gyűjtött ismét három pontot az "Atléti".

A Real Madrid pontosan annyi gólt szerzett, amennyit a vasárnap délutáni mérkőzések tíz csapata: hetet. Pedig Van Nistelrooy nem tudott játszani - Robben került a helyére -, s Robinho is hamar megsérült.

Raúl két gólt is szerezve ünnepelte 469. bajnoki meccsét - tényleg fontos állomás volt ez a pályafutásában, e találkozóval került be, egyelőre csak holtversenyben, a spanyol bajnokság történetének legtöbb mérkőzésen szerepelt tíz játékosa közé.

A Madrid napra pontosan hat éve, 2002. február 10-én nyert legutóbb bajnoki meccsen 7-0-ra, az áldozat akkor a Las Palmas volt. Raúl immár 14 gólt szerzett a Valladolid ellen - ezzel a vasárnapi vendéggárda lett a bajnokságban eddig a legtöbb Raúl-gólt kapó csapat.

A Madrid góljait egyébként Raúl és Guti (2-2), Júlio Baptista, Robben és Drenthe szerezte. Az őszi idényben a királyi klub csak 1-1-es döntetlent ért el a Valladolid vendégeként.

SPANYOLORSZÁG, Primera División, 23. forduló
Szombat
Murcia-Villarreal 0-1
Deportivo-Getafe 1-1
Sevilla-Barcelona 1-1
Vasárnap
Espanyol-Recreativo 1-2
Racing-Atlético Madrid 0-2
Mallorca -Almería 0-0
Osasuna-Zaragoza 1-0
Athletic Bilbao-Levante 1-0
Real Madrid-Valladolid 7-0
Valencia-Betis 3-1
Az élcsoport: 1. Real Madrid 56, 2. Barcelona 48, 3. Villarreal 42, 4. Atlético 41, 5. Espanyol 39.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×