eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Igazi sztárcsapatot láthatunk ma este

Igazi sztárcsapat játszik csütörtök este a Bp. Honvéd ellen az újpesti Szusza Ferenc-stadionban: a legutóbbi német Bundesliga-idény hetedik helyezettje, a Hamburger Sport Verein.

A szövetségi liga örökranglistáján a harmadik helyen álló, eddig minden szezonjában az élvonalban szereplő HSV története legszebb éveit a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján élte: akkor a kontinens legszűkebb elitjébe tartozott.

Keegan, Kaltz, Beckenbauer és az aranykorszak


A HSV 1977-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa-kupáját, 1983-ban a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, közben pedig nyert három bajnoki címet. Olyan játékosok viselték a csapat mezét, mint Kevin Keegan, Horst Hrubesch, Peter Nogly, Manni Kaltz, Felix Magath - s rövid ideig Franz Beckenbauer.

A mai gárda korántsem ilyen erős, középcsapatnak számít a Bundesligában. Az elmúlt négy lezárt szezonból háromszor a 7. vagy a 8. helyen végzett, a kivétel, a 2006-os harmadik hely BL-indulást ért. A hamburgiak pechjére a BL-szereplés a kétezres évek legmélyebb hamburgi válságának idejére esett: a csapat csoportutolsóként esett ki a nemzetközi kupából, miközben kieső helyen szerénykedett a Bundesligában.

Tavaly februárban, a 19. forduló után a német bajnokság utolsó helyén állt a HSV - a vezérkar akkor az edzőváltás mellett döntött. A klub egykori játékosa, a hajdani keletnémet válogatott Thomas Doll távozott, s helyére Huub Stevens került.

Látványos feltámadás Stevensszel

Az egykori válogatott védő, teljes nevén Hubertus Jozef Margaretha Stevens 1953. november 29-én született Sittardban. Játékosként a helyi Fortuna Sittard csapatában, majd a PSV-ben szerepelt, 1978-ban megnyerte az eindhoveni klubbal az UEFA-kupát. Tizennyolcszor játszott a holland válogatottban.

Edzői pályafutását 1993-ban a Roda JC csapatánál kezdte, majd 1996 októberétől 2002 júniusáig a Schalke 04 együttesét irányította. A Bundesliga salátástálja kivételével mindent megnyert a Királykékekkel: kétszeres kupagyőztes, s az UEFA-kupa-győztese lett. 2001-ben húsz másodperccel maradt le a bajnoki aranyról: a Bayern annyival az idényzárás előtt szerzett gólt Hamburgban, s előzte meg a már a szurkolóival a gelsenkircheni stadion gyepén ünneplő Schalkét. Stevens csapata a "Szívek bajnoka" becenevet kapta híveitől. A szurkolók a klub 100. születésnapján a Schalke történetének legjobb edzőjévé választották.

Stevens 2003 decemberétől a berlini Herthát, majd a következő szezonban a Köln irányította, majd felesége egészségi problémái miatt 2005 nyarán hazatért Hollandiába. Másfél éven át ismét Kerkradéban, a Rodánál dolgozott - majd 2007. február 2-án átvette a Hamburger SV csapatát.

Remekül dolgozott: a HSV-nek nem hogy kiesési gondjai nem voltak, de az Intertotó-kupán keresztül kiléphetett a nemzetközi porondra is. A csapat végül hetedikként zárt - ennél jobb helyen az idény során egyszer sem állt. A tavaszi idényben csak egyetlen csapat, a bajnok VfB Stuttgart szerzett több pontot a hamburgiaknál.

Huub Stevens szerint a "feltámadás" oka a szervezettségben és a fegyelmezettségben keresendő, ugyanakkor az is tény, hogy a nemzetközi futballvilágban jól ismert játékosok alkotják a keretet.

Tizennégy ország válogatottjai a keretben

A HSV kerete igazán nemzetközi alakulat. A németet is beleértve 14 ország A válogatottjába ad játékosokat. Frank Rost és Piotr Trochowski a német, Joris Mathijsen, Nigel de Jong, Romeo Castelen és Rafael van der Vaart holland, Vincent Kompany belga, David Jarolim cseh, Juan Pablo Sorín argentin, Rafael Wicky svájci, Ivica Olic horvát, Collin Benjamin namíbiai, Thimotee Atouba kameruni, Guy Demel elefántcsontparti. Paulo Guerrero perui, Benny Feilhaber amerikai, Miso Brecko szlovén, Mohamed Zidan pedig egyiptomi válogatott.

Közülük ketten biztosan hiányozni fognak este a pályáról: a namíbiai Collin Benjamin térdproblémái miatt nem nézhet farkasszemet a Honvédban játszó névrokonával, az elefántcsontparti Benjaminnel, míg Joris Mathijsen különleges ok miatt nem utazott el Budapestre: a felesége, Christel néhány órával ezelőtt egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Van der Vaart nem mehet Spanyolországba

A HSV legnagyobb sztárja minden kétséget kizáróan a holland Rafael van der Vaart. A csapatkapitány azonban nincs a legjobb hangulatban: nagyon szeretett volna Spanyolországba szerződni, miután a Real Madrid és a Valencia is hívta. Van der Vaart anyanyelvi szinten beszél egyébként spanyolul - édesanyja spanyol származású.

Az elmúlt napokban a középpályás hátizom problémákkal kínlódott, nem kizárt, hogy az előző napok eseményeibe "sérült bele". A HSV a legutóbbi, egyébként Huszti Szabolcs csapata, a Hannover ellen megnyert bajnoki mérkőzésén a következő összeállításban kezdett: Rost - Demel, Kompany, Mathijsen, Benjamin - Jarolim, De Jong - Trochowski, Van der Vaart, Olic - Zidan. Csereként Choupo-Moting, Atouba és Castelen állt be, közülük a kameruni védő szinte biztosan kezdeni fog este.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×