eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

A magyar futballválogatott ereje a matematikában van

A magyar labdarúgó válogatott szerda este hét órakor Norvégia ellen játssza a szezon utolsó válogatott mérkőzését. Az Európa-bajnoki selejtezőn már a döntetlen is nagy siker lenne - holott a számmisztika ennél is szebbet ígér.

Ha a futball egyszerű matematika lenne, mindenki rohanhatna a különböző fogadóirodákba, hogy pénzt tegyen fel a magyar válogatott győzelmére.

Várhidi Péter kapitánysága alatt még nem játszott döntetlent a csapat, a páratlan sorszámú mérkőzéseit megnyerte, a párosokat elveszítette. Most, ugyebár, a korszak hetedik mérkőzése, tehát páratlan sorszámú következik.

De ugyanilyen bíztató, ha a mostani évtized (évszázad, évezred, kinek melyik tetszik) június 6-án lejátszott válogatott mérkőzéseit nézzük. 2001-ben Grúziát 4-1-re, 2004-ben Németországot 2-0-ra győzte le a magyar csapat ezen a napon. Kár, hogy az élet nem ilyen egyszerű...

Nem lett átütő siker a fiatalítás

Valójában ugyanis nehéz helyzetben van a magyar csapat. Szurkoljunk neki tiszta szívből - de látni kell azt is, hogy hetedik mérkőzés ide, vagy oda, nem lépett előre jelentősen a csapatépítésben.

A nagy dérrel-dúrral beharangozott fiatalítás nem hozott átütő sikert, igaz, erre nem is lehetett számítani. Ám arra igen, hogy ha már nem a pillanatnyi sikereket, hanem a csapatépítés tartjuk szem előtt, nem változik a koncepció.

Kétségtelen, a Máltán leszerepelt gárda összetételéhez képest változott a csapat, Király Gábor, Fehér Csaba, Leandro, Dárdai Pál, Szabics Imre, Torghelle Sándor, Kiss Zoltán, Czvitkovics Péter és Halmosi Péter bűnbakká vált, azóta egyikőjük sem szerepelt a nemzeti tizenegyben.

Akadnak közöttük olyanok, akik sérültek, akadnak, akik nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak tavasszal klubjukban, akadnak, akik alig játszottak - de olyanok is, akik semmivel sem gyengébbek a mostani kerettagoknál. A legutóbbi, a görögök elleni mérkőzésen mindkét szélsőhátvéd-poszton gondok voltak - miközben Fehér Csaba jól megérdemelt szabadságát tölti.

Nincs koncepció

Egy olyan év után, amelyben az Arsenal és a Liverpool ellen sem vallott szégyent a Bajnokok Ligájában. De nem fért be a keretbe az angol második vonalban kiemelkedő teljesítményt nyújtó Halmosi Péter sem, vagy az NB I tavaszi zárásának messze legjobb ballábas játékosa, Leandro sem.

Nincsenek vezéregyéniségei a csapatnak, nincs koncepciója. Ha Priskin Tamás nem lő gólt, szinte esély sincs a gólszerzésre - rajta kívül az utóbbi hét mérkőzésen csak Gera Zoltán talált a kapuba, egyszer.

Reméljük, szerda este rácáfol a csapat minden kétkedőre - de nem lesz könnyű dolga. A norvégoknak nyerni kell a törökökkel, a görögökkel és a bosnyákokkal vívott, kiélezett küzdelemben, ráadásul olyan, nemzetközi szinten is jegyzett játékosaik vannak, mint John Arne Riise, John Carew és Morten Gamst Pedersen - mindannyian az angol élvonalból.

Riise, akinek öccse három gólpasszt is adott szombaton a máltaiak ellen 4-0-ra megnyert mérkőzésen - a BL-döntős Liverpool sztárja.

Nos, ellenük játszik szerda este a magyar válogatott. Legalább a matematika ad némi reményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 21:25
×
×
×
×