eur:
396.05
usd:
359.58
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Ruhaeladással segíti a szegényeket a Liverpool házi gólkirálya

Egy halászfaluból származik. Apja halász, miként a sógorai is. Azt gondolta, ő is az lesz, de a futball jobban érdekelte. Az athéni BL-döntő előtt az InfoRádio honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Liverpool csatára, Dirk Kuyt a "soros".

1980. július 22-én született Katwijkban. Szülővárosa Quick Boys nevű csapatában kezdett futballozni; 18 évesen tulajdonképpen az ificsapatába igazolta az FC Utrecht. Ám összesen két meccset játszott csak a Jong Utrechtben, ezalatt szerzett 7 gólt, és máris a nagycsapatban találta magát!

Szinte az első pillanattól fogva bennragadt az együttesben, első idényében kis híján elérte a 30-as meccsszámot, a következő négyben pedig túl is haladta azt. A 2002-2003-as idényben kezdett beérni a játéka.

Minden bajnokin a pályára lépett, 20 góljával nemcsak házi gólkirály lett, de Kezsman és Van Hooijdonk mögött az Eredivisie góllövőlistájának 3. helyezettje is. Ráadásként gólt szerzett a Feyenoord elleni 4-1-es kupafinálén is, utolsó utrechti tétmérkőzésén.
A következő idényt ugyanis már a rotterdamiak színeiben kezdte, ahol éppen a távozó Van Hooijdonkot kellett pótolnia. Az első évben már beállította utrechti gólcsúcsát, a 20-at, a rákövetkezőben pedig 29 találattal megszerezte a gólkirályi koronát is.

Ha a holland bajnokság kettes szorzóval szerepelne az aranycipő-vetélkedésben, akkor ez európai koronát jelentett volna - így csak egy jó eredmény lett az élmezőnyben...

Romeo Castelennel életveszélyes ékpárt alkottak Rotterdamban, ezt a Ferencváros elleni UEFA-kupameccsen is megtapasztalhattuk.

Öt év alatt egyetlen bajnoki meccsről sem hiányozott, sorozatban 179 mérkőzést játszott, előbb az Utrecht, majd a Feyenoord tagjaként.

2006 nyarán körülbelül 9-10 millió fontért szerződtette le a Liverpool - a pontos összeget üzleti titokként kezeli a klub. Rafa Beníteznél ő az első számú, és ebből következően a legtöbbet játszó csatár.

A Premier League-ben 12 gólt szerzett, ezzel a Liverpool FC házi gólkirálya lett a 2006-2007-es szezonban. Ugyanakkor a Bajnokok Ligájában még adós első góljával is.

A feleségével, Gertrudéval - aki egyébként ápolónőként dolgozott még a házasságuk után is egy ideig az öregek otthonában - létrehoztak egy alapítványt, amellyel a harmadik világ és néhány holland nagyváros szegény, illetve hátrányos helyzetű gyermekeit szeretnék segíteni.

Különleges módon segítenek: befuttatták a piacon a saját ruhamárkájukat, amelyet egyébként Liverpoolban is szeretnének megismertetni. Az ebből származó teljes bevétellel a rászoruló gyerekeket támogatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×