eur:
396.08
usd:
359.37
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Nézzen be az új Wembley Stadionba! - videóval

A szombati angol kupadöntő jelenti az új Wembley igazi avatását, noha tavasszal három mérkőzést már játszottak benne. Európa második legnagyobb stadionját - amely számunkra örökre az Évszázad mérkőzéséről, a 6:3-ról marad emlékezetes - 753 millió fontos beruházással, teljesen újjáépítették.

A "Kinek mit jelent a Wembley?" kérdésre sokan sokféle választ adnának. Ám kétségtelen, hogy az a világ leghíresebb stadionjainak egyike, amely színhelye volt a magyar labdarúgás egyik legnagyobb sikerének, világ- és Európa-bajnoki döntőnek, rekordszámú európai kupadöntőnek.

A Wembley - 1923-as átadásától a 2001-es bezárásig Birodalmi Stadionnak neveztek hivatalosan - a futballkultúrában a Labdarúgás Temploma becenevet kapta.

A régi stadion utolsó hivatalos mérkőzése egy Anglia-Németország vb-selejtező volt 2001-ben, majd lebontották.

Az újjáépítés utáni átadását 2006-ra tervezték (ezért is vetődött fel, hogy emlékezve az 1953-as Évszázad mérkőzésére, az Anglia-Magyarország válogatott mérkőzés legyen a tulajdonképpeni megnyitó, még 2006 májusában), aztán hosszas viták, és nehezen megoldódó pénzügyi problémák lezárása után 2007-re elkészült.

Mesterhármas az első mérkőzésen

Az új stadionban egy jótékonysági mérkőzés jelentette az első eseményt március 17-én, majd március 24-én, az Anglia-Olaszország utánpótlás-válogatott mérkőzés jelentette az első hivatalos mérkőzést.

A meccsen az olasz Giampaolo Pazzini mesterhármast lőtt, örökre beírva nevét a stadion krónikájába. Első találata 28 másodperc után esett - ez a régi és az új stadion történetét figyelve is csúcs.

A Chelsea és a Manchester United kupadöntője jelenti a klubfutball szempontjából a premiert, de a múlt szombaton már rendeztek az új Wembleyben egy kupadöntőt: a Kidderminster Harriers és a Stevenage Borough tusakodott az ötödök és a nyolcadik osztály közötti csapatok FA Trophyjának döntőjében.

Rögbi és pop

Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion május 28-án ugyancsak a Wembleyben játszik majd a Derby Countyval az élvonalba jutásért.

Az új Wembley egyébként nem csak a futball, s így a június elsején például a brazilokat fogadó angol válogatott otthona lesz.

Az angol rögbi legfontosabb mérkőzései ugyancsak visszatérnek a Wembleybe. Popzenei koncertek sokaságát kötötték már le az arénába, az első kettőt George Michael tartja majd június elején.

A stadion lesz, természetesen, egyik fő helyszíne a 2012-es, londoni olimpiának is.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×