eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Ebből biztos, hogy történelem lesz! - videókkal

Furcsa kettősség érezhető: az angol idény két kétségtelenül legkiválóbb csapata játszik szombaton a szigetországban mindig nagyon fontos FA-kupa-döntőben - ugyanakkor mintha már túl messze lenne a szezon, s túl sok gonddal küzdene a két gárda. Pedig a mérkőzés, történjen bármi is, bevonul az angol futballtörténelembe: ez lesz az első kupadöntő az újjáépített Wembleyben.

Ha úgy tetszik, a Chelsea a lehető leggyorsabban visszatért az angol futball templomába: a Kékek nyerték 2000-ben, az utolsó ott rendezett FA-kupa-finálét, Roberto Di Matteo góljával 1-0-ra legyőzve az Aston Villát. Azóta a Chelsea mindössze egyszer játszott a Szövetségi Kupa döntőjében: 2002-ben kikapott az Arsenaltól.

Kupát nyerni a Wembleyben - ez minden angol futballista álma, de a vágy természetesen fűti a Kékek külföldi játékosait is, nem szólva az edzőről, José Mourinhóról. A kétszeres bajnok, kétszeres Ligakupa-győztes portugál számára az FA-kupa maradt az egyetlen trófea, amelyet még nem tudott megnyerni a Chelsea-vel.

Fontos lenne nyernie a Chelsea-nek, amely ugyan elveszítette a bajnoki címet, s kiesett a Liverpool elleni elődöntőben a Bajnokok Ligájából, de a két hazai kupasorozat megnyerésével kozmetikázhatná szezonját.

Rengeteg a hiányzó

Ám a csapat sérülésektől sújtott, s finoman szólva nincs csúcsformában. A Wembleybe a Mourinho-éra leghosszabb nyeretlenségi sorozatával érkezik: utolsó öt bajnokija kivétel nélkül döntetlenre végződött. Ráadásul közben elbukott a Liverpool ellen, a BL-ben.

Andrij Sevcsenko, Michael Ballack és Ricardo Carvalho biztosan nem játszhat, de nem egészséges Arjen Robben, Ashley Cole és John Obi-Mikel sem. Mindazonáltal a portugál edző Robbennel és Cole-lal számol a keretében.

Csatár lesz a kapusból?

A hétközi edzéseken mindössze 15 bevethető játékosa volt, ezért Mourinho azt ígérte, harmadik számú kapusát, Hiláriót is benevezi, még pedig csatárként! Azért valószínűbb, hogy a szükségcsatár helyett a 17 éves izraeli válogatott, az egyébként lengyel származású Ben Sahar ül majd le a kispadra.

José Mourinho és Sir Alex Ferguson kilencedszer találkozik majd egymással ellenfélként. A portugál mérlege sokkal jobb: négy győzelem, három döntetlen, s csak egy vereség, amely ellenben lezárta a Chelsea 40 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatát a Premiershipben.

Ugyanakkor az FA-kupa történetében elsöprő a Manchester United fölénye a két klub összevetésében: a Vörös Ördögök kilenc mérkőzésükből nyolcat megnyertek, s csak egyszer, 1950-ben kaptak ki a Chelsea-től.

Ami a jelent illeti, Sir Alexnek kevesebb a gondja, mint Mourinhónak, bár csapatkapitánya, Gary Neville, valamint az alaptizenegybe szánt Louis Saha sérülése miatt nem játszhat.

Ryan Giggs csúcsközelben

A tét a Man United számára is nagy: 1999, a híres triplázás éve óta először nyerheti meg azonos hónapban a bajnoki címet és az FA-kupát. Sir Alex nyolcadszor mérkőzhet csapatával a Szövetségi Kupa fináléjában, s ötször, legutóbb 2004-ben, győzött.

A Vörös Ördögök aktuális csapatkapitánya, Ryan Giggs az ötödik FA-kupa-aranyérmét szeretné megszerezni. Ha sikerül neki, ő lesz 1891, Jimmy Forrest ötödik kupagyőzelme óta az első futballista, akinek ez sikerül.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×