eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

A Milan világbajnoka a BL-döntő idején hegedülni akar

Nem sokat beszél - úgy véli, beszéljenek a góljai helyette. A Milan házi gólkirálya az olasz futballtörténelem egyik leghíresebb napján született - talán már akkor eldőlt, hogy futballista lesz. Az athéni találkozó előtt az Inforádio honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Milan csatára, Alberto Gilardino a "soros".

1982. július 5-én született, Biellában, azon a napon győzte le Paolo Rossi mesterhármasával 3-2-re a később a világbajnoki címig menetelő Squadra Azzurra a brazil válogatottat.

Már 15 évesen bekerült az olasz korosztályos válogatottba - nagy tehetségnek tartották. 1998 tavaszán ezen évfolyam válogatottjának csatársorát Alberto Gilardino és Antonio Cassano alkotta.

Ennek ismeretében különösen érdekes, hogy 17 évesen nem kellett sem a Juventusnak, sem az AC Milannak. Ifista éveit a Piacenza gárdájában töltötte, majd 2000. január 6-án (éppen a Milan ellen!) e gárda színeiben mutatkozott be az első osztályban.

Bár a szezon végén csapata kiesett a Serie A-ból, Gila nem játszott a B ligában. 2000 szeptemberében a Verona játékosa lett. Sem a veronai két éve, sem parmai első esztendeje nem mutatta a későbbi félelmetes gólvágót: 3 esztendő alatt 63 bajnokin összesen 9-szer talált a kapuba.

Aztán a 2003-2004-es futballévben "beindult": 34 mérkőzésen 23 góllal segítette a Parmát a meglepő 5. helyhez (a csapat összesen 57-et ért el), Sevcsenko mögött a második helyen végezve a góllövőlistán.

Egy évre rá ugyanennyi találattal ugyanúgy vicególkirály lett, ezúttal Lucarelli mögött, igaz, ekkor a csapata csak 48-at lőtt és a csodával határos módon maradt benn az élvonalban.

Nyilvánvaló volt, hogy nem maradhat az anyagi gondokkal küszködő Parmában: nagy versenyt futott érte a három nagy, a Juve, az Inter és a Milan, ő végül az utóbbit választotta.

A lombard egyesület 24 millió eurót fizetett érte, ennél magasabb összegű átigazolás 2005 nyarán csak öt volt: Essiené, Wright-Phillipsé (mindkettő Chelsea), Sergio Ramosé és Robinhóé (mindkettő Real Madrid) és Michael Owené (Newcastle). A fentiekből következően Itáliában Gilardino került a legtöbbe.

A Milan története során csak három játékosáért, Rui Costáért, Inzaghiért és Nestáért fizetett többet, az utóbbi három és fél évben Gila a legdrágább vétel. Milánóban az első idényét tucatnyi találattal zárta.

A második idényben nehezen lendült bele, decemberig mindössze egy bajnoki gólig jutott, de immár ő a csapat házi gólkirálya, sőt az egyetlen, aki elérte a piros-feketék közül a tízgólos határt. Gólöröme különleges: egy hegedűjátékost utánoz mozdulatával.

Mindazonáltal jövője a nyári átigazolásoktól is függ - alkalmasint 2007 januárja óta Ronaldo a Milan első számú csatára. Gilardino iránt érdeklődik a Juventus, a Lyon és újabban a Barcelona is, de a világbajnok csatár legszívesebben Kaka és Ronaldinho előtt játszana - a Milanban.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×