eur:
396.52
usd:
359.05
bux:
72008.89
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Hová lett a Ferrari előnye?

Az első szabadedzésekkel megkezdődött a Forma-1-es világbajnokság idei negyedik versenyhétvégéje. A Spanyol Nagydíj pénteki napján a McLarenek domináltak, az első edzést Lewis Hamilton, a másodikat Fernando Alonso nyerte meg.

A múlt heti barcelonai teszteknek köszönhetően a csapatok meglehetősen lustán kezdték meg az edzést a spanyol pályán. Az első értékelhető időeredményig 22 percet kellett várni, ekkor Nico Rosberg futott egy 1:25,262-es kört.

Ez úgy tűnik, meghozta a többiek kedvét is, a két Toyota, Ralf Schumacher és Jarno Trulli ezután ugyanis felváltva futották a leggyorsabb köröket.

Fél óra elteltével az élen Trulli (1:22,740), Schumacher, Rosberg, Heidfeld, Wurz sorrend alakult ki. A két McLaren 1-1 körre ment ki, a Ferrarik még annyira sem.

A hazai pályán futó Fernando Alonso ezután futotta első mért körét, amivel rögtön az élre is állt, majd tovább javítva magabiztosan vezetett is (1:22,268). Lewis Hamilton is kigördült a pályára, első mért köre a hetedik, második mért köre a harmadik helyre volt elég.

A csata elkezdődött


Kimi Raikkonen 40 perc elteltével hagyta el a boxutcát, első mért köre a kilencedik, második pedig a hatodik helyre volt elég, egy másodperccel lemaradva Alonso mögött. Hamilton eközben felugrott a második helyre.

A Ferrari finn versenyzője következő nekifutására a második helyre elég időt autózott, mindössze 23 ezred másodperccel rosszabb kört futva, mint a világbajnoki címvédő. Ekkor már csak a másik ferraris, Felipe Massa nem volt kint a pályán. A brazil végül 50 perc elteltével köszöntötte szurkolóit, ideje a hatodik helyre volt elég, 723 ezred másodperccel elmaradva Alonsotól, és kereken 7 tizeddel Raikkonentől. Második mért körével aztán felugrott a negyedik helyre.

Amikor az újonc elveri a bajnokot

Egy óra elteltével Alonso, Raikkonen, Hamilton, Massa, Trulli, Schumacher sorrendben álltak a pilóták. Hamilton ezután átvette a vezetést (1:22,165), a többiek nem tudtak javítani.

A másfél órás edzés utolsó 10 percének legnagyobb meglepetését Robert Kubica és Anthony Davidson szolgáltatta. A BMW lengyel pilótája a ferraris Massát megelőzve a negyedik legjobb időt autózta, Davidson pedig a Super Agurival feljött a hatodik helyre!

Hamilton az élen tovább javított (1:21,880), és megnyerte az első szabadedzést. Mögötte közel négy tized másodperces hátránnyal Alonso, majd Raikkonen, Kubica, Massa és Davidson sorrend alakult ki.A második szabadedzés elején Schumacher, Trulli, Speed, majd ismét Trulli állt az élen, akit Heidfeld váltott a lista elején. Ekkor érkezett Lewis Hamilton, és 1:22,301-el átvette a vezetést. A címvédő Alonso 7 tizeddel lemaradva a második időt autózta, miközben Hamilton tovább javított idején (1:22,188).

Kimi Raikkonen csak a 10-dik időt futotta, majd az ötödik helyre jött fel. Massa csak a nyolcadik leggyorsabb volt. Meglepetésre Scott Speed három tized másodperccel megelőzve Alonsot, feljött a második helyre, és Massa is megelőzte Raikkonent, de ez is csak a hatodik helyhez volt elég. Meglepően jól mentek a Renault-k, Fisichella is jobb időt ment, mint a világbajnok.

Fél óra elteltével az élen Hamilton, Speed, Fisichella, Alonso, Kovalainen, Massa, Raikkonen volt a sorrend. Ezután még Kubica is felugrott a harmadik helyre, Webber pedig a negyedikre, még hátrébb tolva a sorban a világbajnokot, és a két Ferrarit.

Alonso az élen


Alonso a hatodik helyről ugrott az élre (1:21,379). Az ideje a nap addigi legjobbja volt. Massa (8.) és Raikkonen (9.) ekkor közel két másodperccel maradt el a címvédő mögött, de a harmadik helyezett Speed is 1,2 másodperccel volt lassabb.

Raikkonen javított, de ezzel is csak a hetedik helyre jött fel, 1,5 másodperces hátránnyal. Massa a harmadik legjobb időt autózta, igaz, ő is 1 másodperccel elmaradt a legjobb időtől. Később a finn ismét javítani tudott, és a negyedik helyre jött előre, az ideje azonban még 2 tizeddel elmaradt a délelőttitől. A következő körével Massát megelőzve harmadik lett.

Egy óra elteltével az állás Alonso, Hamilton, Raikkonen, Massa, Heidfeld, Speed volt. A Renault-k visszaestek a középmezőnybe: Fisichella a 9-dik, Kovalainen csak a 11-dik leggyorsabb volt.

Később Nico Rosberg jött fel az ötödik helyre, közvetlenül a McLarenek és a Ferrarik mögé. Három perccel az edzés vége előtt Massa feljött a második helyre, de hátránya Alonsohoz képest még mindig 6 tized volt. Nagyot Fisichella dobbantott, aki az utolsó percben átvette a második helyet, és 2 tized másodpercre megközelítette a világbajnokot, és Kovalainen, a másik Renault-val feljött a harmadik helyre.

A második szabadedzést így Alonso nyerte, megelőzve Fisichellát, Kovalainent, Massát, Hamiltont és Raikkonent.

A nap győztese: a McLaren


A két szabadedzés összesítésében Fernando Alonso végzett az élen, Fisichella lett a második, Hamilton délelőtti idejével a harmadik, Kovalainen a negyedik. a két Ferrari Massa-Raikkonen sorrendben a nap ötödik és hatodik idejét érték el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 08:59
×
×
×
×