eur:
392.99
usd:
363.1
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Az élő horogkereszt a magyarokat is sújthatja

A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun keddi számában közölt egy, a horvát "huligánokról" készült livornói felvételt, amelyen kétszázan élő horogkeresztet formáznak a stadion lelátóján. Az esetnek nyilvánvaló aktualitást ad, hogy szerdán az angol válogatott Zágrábban lép pályára Eb-selejtezőn. Ez, persze, lehetne akár a két ország, a két válogatott külön ügye. Ugyanakkor a hullámok messzebbre csaphatnak - akár Magyarországig.

"Horvátországot akár ki is zárhatják az Euro 2008 selejtezőiről, ha a szurkolók sértegetni fogják az angol válogatott fekete játékosait" - jövendöli a lap, majd idézi William Gaillard, az UEFA sajtófőnökének szavait: "Nem tudjuk tolerálni a rasszizmust. Korábban is sok ilyen jellegű gondunk volt Kelet-Európában, s Horvátország az egyik legbűnösebb ebben. De elhatároztuk, hogy gátat szabunk az ilyesfajta eseményeknek, s ezért nagyon határozott felszólítást küldtünk annak érdekében, hogy megelőzzünk mindenféle incidenst az angolok elleni találkozón."

A FIFA nemrégiben bevezetett szabályai alapján különlegesen súlyos esetben egy válogatott pontlevonással, egészen súlyos vétek esetén kizárással is büntethető. "Miután a horvátoknak már a múltban is támadtak e tárgykörben problémáik, előrebocsáthatom, hogy egy újabb eset után a büntetés minden korábbinál súlyosabb lesz" - mondta Gaillard.

A horvát szurkolók valóban számos alkalommal vétettek a szabályok ellen. Jóval az UEFA erőteljes rosszallását kiváltott, augusztusi, livornói, Olaszország-Horvátország barátságos mérkőzés előtt, még 2004-ben, a szövetség súlyos pénzbüntetést kapott, miután a nézők fajgyűlölő kifejezésekkel, fütyüléssel és huhogással sértegették a francia válogatott játékosainak többségét.

Aligha kell hangsúlyozni, hogy az utóbbi időben az UEFA berkein belül nagy port kavart incidens nincs jó hatással a 2012-es Eb megrendezésére beadott, magyar-horvát közös pályázat esélyeire. A horvát szövetségre a szurkolók rasszista magatartása miatt kiszabott súlyos büntetés szinte kizárná, hogy a pályázók megkapják a hat év múlva esedékes kontinensbajnokság rendezési jogát.

Címlapról ajánljuk
Argentína ellen javíthatnak Lékai Mátéék - élőben

Argentína ellen javíthatnak Lékai Mátéék - élőben

A magyar férfi kézilabda-válogatott második csoportmérkőzése következik a párizsi olimpián. Kövesse velünk az eseményeket!

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×