eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Egyeztetnének a szociális törvény módosításáról - a nap hírei

A Párbeszéd azt javasolja, hogy ne lehessen elbocsátani dolgozókat a gyármentő programban részt vevő cégeknél. Szakmai egyeztetést kezdeményez a szociális törvény módosításáról az LMP. Hadgyakorlatot tartanak a visegrádi csoport fegyveres erői Lengyelországban.

A Párbeszéd azt javasolja, hogy ne lehessen elbocsátani dolgozókat a gyármentő programban részt vevő cégeknél. Szabó Zsolt, a párt önkormányzatokért felelős elnökségi tagja, Dunaújváros alpolgármestere a Párbeszéd Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, a támogatást elnyerő cégek a program indulásának évében bármennyi embert elbocsáthatnak, és a fenntartási időszakban is lehetőségük van tízszázalékos létszámcsökkentésre. A Párbeszéd ezért azt javasolja, hogy a munkahelyek megtartása már a beruházási idő alatt is kötelező legyen, és azután se lehessen csoportos létszámleépítést végrehajtani. A javaslat szerint ha egy támogatott vállalat ezt megszegné, vissza kellene fizetnie a teljes támogatási összeget.

Szakmai egyeztetést kezdeményez a szociális törvény módosításáról az LMP. Az ellenzéki párt szerint az állam feladata a szociális biztonság megteremtése, ezért követeli a törvénytervezet visszavonását, és azt, hogy a kormány szüntesse meg a jogszabályban előirányzott gondoskodási sorrendet, amelyben az állam legyen a legfőbb gondoskodó. A szociális területet is érintő salátatörvény az egyént tette felelősnek a szociális biztonság megteremtésében, és az államnak csak a család, az önkormányzatok és az egyházak után lenne felelőssége ebben.

A magyar kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A közleményben jelezték, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívására tett látogatást szombaton délelőtt Csák János kulturális és innovációs miniszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Európa legnagyobb és a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályájánál, Zalaegerszegen.

Hadgyakorlatot tartanak a visegrádi csoport fegyveres erői Lengyelországban. A Puma-22 fedőnevű, november 9-ig tartó gyakorlaton 2 ezer katona vesz részt. A csehek, a lengyelek, a magyarok és a szlovákok mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szövetséges katonái is jelen vannak. A gyakorlat célja a csapatok együttműködési képességeinek tökéletesítése, valamint az, hogy ellenőrizzék a szövetséges taktikai műveletek tervezésének, szervezésének és végrehajtásának képességeit.

Az Agrárminisztérium célja az, hogy az állatok GMO-mentes takarmányozásától kezdve, a feldolgozáson át a késztermékig GMO-mentes termékek kerüljenek a boltok polcaira – közölte közösségi oldalán az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: az Agrárminisztérium védjegyével megjelölt termékek garanciát jelentenek a fogyasztóknak, hiszen a teljes termelési folyamat szigorú ellenőrzésen megy keresztül, amit egy Tanúsító Szervezet is biztosít.

Több mint 19 milliárd forint támogatást kapnak az állattartók az őshonos fajták megőrzésére – jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Feldman Zsolt elmondta: a felhívás célja, hogy segítse az alacsony létszámú, védett, őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló állatfajták megmaradását. A tárca első körben mintegy 1.720 gazdálkodónak bocsátott ki támogatói okiratot, amellyel 3 éven keresztül válnak jogosulttá a támogatásra. Újabb támogatási kérelmek benyújtására 2023. január 2-a és 31-e között lesz lehetőség.

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták a madridi Prado múzeumban, a rendőrség őrizetbe vette őket. Egy férfi és egy nő a Felöltözött Maja és a Meztelen Maja keretéhez ragasztotta a kezét, és a két műalkotás közötti falrészre felírta, hogy +1,5 Celsius-fok. A Futuro Vegetal spanyolországi szervezet közölte, hogy a tagjai hajtották végre a tiltakozó akciót a műkincseket Európa-szerte célba vevő éghajlatvédelmi tiltakozó hullám részeként. A Prado közölte, hogy a két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették. A két embert őrizetbe vettek.

Észak-Korea kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát a Sárga-tengerre, válaszul a héten tartott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatra. Phenjan a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elleni agresszív és provokatív katonai manővernek nevezte az Éber vihar kódnevű hadgyakorlatot, és azzal fenyegette meg Szöult és Washingtont, hogy a történelem legrettenetesebb árát fizeti meg érte. A rakétákat mintegy 130 kilométeres távolságból észlelték, körülbelül 20 kilométeres magasságban, sebességük a hangsebesség ötszöröse volt.

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított fel bahreini miséjében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő közel 30 ezer ember előtt tartott szentmisét Riffában, a bahreini nemzeti stadionban. A szervezők szerint több mint 100 országból érkeztek hívők a szertartásra. Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán becslése szerint 80 ezer katolikus él, nagy részük külföldi vendégmunkás. Ferenc pápa vasárnap fejezi be bahreini látogatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×