eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Formálódnak a karácsonyi hazai szabályok - a nap hírei

Jövő héten dönt a kormány a karácsonykor érvényes járványvédelmi szabályokról. Kilépett a Fideszből Szájer József, a párt tudomásul vette a döntést. A világon elsőként az Egyesült Királyság adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-oltóanyag alkalmazására.

Jövő héten dönt a kormány arról, hogy milyen járványvédelmi szabályok lesznek érvényesek karácsonykor - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozta: a döntésbe a szakértők széles körét vonják be. A tisztifőorvos ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ajándékvásárláskor az emberek minél kevesebb időt töltsenek a plázákban, és lehetőleg inkább interneten vásároljanak. Magyarországon egy nap alatt újabb 4136 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 165 többségében idős, krónikus beteg halt meg. Ez újabb rekordnak számít, az elhunytak száma 5142-re emelkedett.

Könnyítést kapnak tanulmányi félévük teljesítésére azok a hallgatók, akik részt vesznek a koronavírussal szembeni küzdelemben -jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós Facebook-oldalán azt írta, hogy a kormány támogatja a könnyítésekre vonatkozó javaslatcsomagot, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatást kapnak az érintettek is.

A téli tanítási szünet azonnali elrendelését követeli a kormánytól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a január 4-ig tartó szünettel csökkenthető lenne a kontaktusok száma az egyre kockázatosabb téli időszakban, és ezzel hatékonyan mérsékelhető a vírus terjedése is. A szakszervezet a kiesett két hetet június 16. és 30. között pótolná.

Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások. Az írásbeliket január 23-án tartják. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozta: a járványügyi szabályokat szigorúan betartják majd, egy teremben legfeljebb 10 gyermek fog vizsgázni, lesz lázmérés, fertőtlenítés és kötelező maszkviselés.

Kilépett a Fideszből Szájer József. A lemondást a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: amit Szájer József tett, az a politikai közösségük értékrendjébe nem fér bele. Hozzátette: harmincéves munkáját nem felejtik el, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető. Kedden Szájer József elismerte, hogy megsértette a belga járványügyi gyülekezési szabályokat, miután részt vett egy pénteki brüsszeli házibulin. A Fidesz mandátumáról múlt héten lemondott európai parlamenti képviselő egyben megkövette családját és választóit.

Főként a fővárost és a nagy megyei jogú városokat, összesen mintegy 300 települést érint a kormány jövő évi önkormányzati adóstop rendelete - mondta az InfoRádiónak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő úgy fogalmazott: nem ért egyet a döntéssel, de megérti a kormányzati szándékot. Schmidt Jenő attól tart, hogy az érintett városok akár adósságspirálba is kerülhetnek az adóstop miatt, mert a belső forrásokat kell csökkenteni, a közszolgáltatásokra fordított pénz is kevesebb lehet.

Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyságban elsőként a legveszélyeztetettebb csoportokat már a jövő héten elkezdhetik beoltani. A szigetország összesen 40 millió adagot rendelt a vakcinából, amely 20 millió ember beoltására lesz elegendő. Az Egyesült Királyság a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-oltóanyag alkalmazására.

A koronavírus elleni széles körű védőoltás jövő heti megkezdésére adott utasítást az orosz elnök. Elsőként az orvosok és tanárok kapják meg a vakcinát. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V típusú vakcina áll rendelkezésre.

Ausztriában december 7-től enyhítik a november 17-e óta tartó korlátozásokat, de csak egyes területeken és bizonyos szigorítások érvényben maradásával. Sebastian Kurz osztrák kancellár a kormányülés után bejelentette: az óvodák, továbbá az iskolák alsó tagozatai újra fogadhatják a gyerekeket, a kereskedelmi és szolgáltató egységek is kinyithatnak. A mozik, színházak, hotelek, éttermek és sportlétesítmények január 7-éig még zárva maradnak.

Az örmény kormányfő támogatására szólított fel a hegyi-karabahi harcok utáni normális élet helyreállításáért Vlagyimir Putyin orosz elnök. Előzőleg részlegesen feloldották Örményországban a szeptember 27-én kihirdetett hadiállapotot. Az orosz-azeri-örmény háromoldalú fegyvernyugvási nyilatkozatot Azerbajdzsánban győzelemként ünnepelték, Örményországban ugyanakkor kormányellenes tüntetések kezdődtek.

Előrehaladást szeretne látni a NATO az afgán tűzszüneti megállapodás végrehajtásában - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg a tagországok külügyminisztereinek kétnapos videokonferenciája után kiemelte: a béke eléréséhez biztató fordulópontot jelenthet a szerdai megállapodás, azonban a katonai szövetség további és gyors előrehaladást kíván látni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×