eur:
385.77
usd:
354.87
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Közép-Európát nevezte Európa jövőjének a magyar kormányfő - Hírösszefoglaló

Előre fizettetne a brit egészségügyi ellátásért a bevándorlókkal a Konzervatív Párt. Velencében ismét le kellett zárni a víz alatt álló Szent Márk teret.

Közép-Európát nevezte Európa jövőjének a magyar kormányfő. Orbán Viktor Prágában, a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen úgy fogalmazott: a térségben élők megmutatták, hogy hazájukért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudnak. Hangsúlyozta: a következő évek Közép-Európa, a visegrádi országok sikereiről fognak szólni. Andrej Babiš cseh kormányfő köszönetet mondott a lengyeleknek, a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy támogatták a csehek igyekezetét a szabad társadalom kiharcolására.

A Kárpát-medencében élő nemzetek megmaradását csak az összefogás szolgálhatja - jelentette ki az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós a felvidéki Csúz római katolikus plébániájának átadásán hangsúlyozta: a térség népeinek megmaradásában nagyon fontos szerepe van a kereszténységnek.

Veszélyesnek tartja azt a törvénymódosító javaslatot a Jobbik, amely megszüntetné a haditechnikai eszközök kereskedelmének kötelező nemzetbiztonsági ellenőrzését. Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a módosítás lehetővé tenné, hogy a jövőben olyan szervezetek alapítsanak magyarországi vállalkozásokat, amelyek háborús konfliktusokat és terrorcselekményeket szolgálnak ki fegyverekkel, mindez Magyarország nemzetközi megítélését is nagyban rontaná.

Stagnált a munkanélküliségi ráta az OECD-tagállamokban szeptemberben. Átlagosan 5,2 százalékos az állástalanok aránya, ami több mint 33 millió embert jelent. Az Európai Unióban a munkanélküliség 6,3 százalék volt. A KSH adatai szerint Magyarországon a július–szeptember közötti időszakban a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékos volt.

Nagy-Britanniában a kormányzó Konzervatív Párt tervei szerint minden újonnan érkező bevándorlónak előre kellene fizetnie az állami egészségügyi ellátórendszer igénybevételéért. Ha a konzervatívok megnyerik a december 12-ére kiírt előrehozott választásokat, úgy változtatnák meg a szabályozást, hogy a brexit utáni átmeneti időszak végével, 2021 januárjától a tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába érkezőknek egységesen 625 fontot, átszámítva 245 ezer forintot kell letétbe helyezniük.

Visszaadja Oroszország a kercsi incidenskor lefoglalt hadihajókat Ukrajnának. A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szoros közelében tavaly november 25-én az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, majd elfoglalta azokat. A legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén indított eljárást. A 22 ukrán tengerész és két biztonsági tiszt a szeptemberi orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadult.

Iránban több mint 40 embert őrizetbe vettek az üzemanyagárak emelése ellen tiltakozók közül. Több városban sokan azért vonultak az utcákra, mert a kormány bejelentette, hogy jegyrendszert vezetnek be az üzemanyag-vásárlásokhoz, egyben jelentősen emelik az árakat is, a benzin literenként 107 forintra drágulna a mostani 72 helyett.

Kifogásolta a bolíviai rendőrség és hadsereg tüntetőkkel szembeni túlkapásait az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Michelle Bachelet aggodalmának adott hangot, hogy a latin-amerikai országban elmérgesedhet a helyzet, ha a hatóságok nem a megfelelő érzékenységgel reagálnak. A polgári lakosság elleni erőszak beszüntetésére szólította fel a bolíviai hadsereget és a rendőrséget Evo Morales lemondatott bolíviai elnök is.

Hongkongban hétfőre is tanítási szünetet hirdetett a oktatási hivatal biztonsági szempontokra hivatkozva. vasárnap ismét összecsaptak egymással a tüntetők és a rendőrök. A hongkongi oktatási hivatal csütörtökön rendelt el először általános tanítási szünetet, miután kormányellenes demonstrálók az elmúlt hét minden napján forgalombénító akciókat tartottak.

Velencében ismét le kellett zárni a Szent Márk teret. A város 70 százaléka víz alá került, miután 150 centiméter fölött tetőzött a dagály. Velence kedd óta küzd a rendkívüli árhullámmal. A tűzoltóságot azóta több mint 750 esetben riasztották az eltömődött csatornákhoz, illetve az elárasztott lakásokhoz, üzletekhez. A heves esőzések után Olaszország 5 tartományában hirdettek készültséget a hatóságok a megáradt folyókon.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×