eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Módosító kerül a parlament elé a közigazgatási bíróságokról szóló törvényekhez - Hírösszefoglaló

A kormányfő vitte el a Kossuth Nagydíjat velemi otthonába Törőcsik Marinak. Több külföldi halottja és sebesültje van a pénteki új-zélandi terrortámadásnak.

Módosító indítvány kerül a parlament elé a közigazgatási bíróságokról szóló törvényekhez a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján - közölte az igazságügyi miniszter. Trócsányi László kiemelte: pontosítják az igazságügyi miniszter döntési jogosítványait, az Országos Közigazgatási Bírói Tanács pedig további két bírói pozícióval egészül ki. Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete előzőleg azt kifogásolta, hogy a közigazgatási felsőbíróság elnöke és az igazságügyi miniszter is túl széles hatáskörrel rendelkezik és az új törvény nélkülözi a hatékony fékeket és ellensúlyokat.

Velemi otthonában adta át a Kossuth Nagydíjat Törőcsik Mari színművésznek Orbán Viktor miniszterelnök. A nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész a pénteki parlamenti díjátadáson egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni, ezért vitte el neki a díjat a miniszterelnök személyesen a Kőszeg mellett lévő faluba.

A Mura-híd felújítása miatt hétfőtől várhatóan július 31-ig lezárják a Letenye-Gorican közúti határátkelőhelyet. Az Országos Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint a híd átépítésének ideje alatt kizárólag az autópálya-határátkelőhelyet használhatják a személy- és tehergépjárművek, valamint az autóbuszok. Alternatív, elkerülő útvonalként Horvátország felé a barcsi közúti határátkelőhelyet ajánlják.

Több ezren tüntettek Zágrábban a családon belüli erőszak ellen. A közvetlen kiváltó ok egy Pag szigeti eset volt, ahol egy családapa kidobta egy emeleti ablakból négy gyermekét. A 3, 5, 7 és 8 éves gyerekek súlyosan megsérültek. A felvonulók szigorú fellépést követeltek a rendőrségtől, az igazságszolgáltatástól és az iskoláktól a jelenséggel szemben. A tüntetők között volt Andrej Plenkovic miniszterelnök is, aki megígérte, hogy foglalkozni fog a kérdéssel.

Az elmúlt hetek békés hétvégi tüntetései után ismét erőszakba torkollott Párizsban a sárgamellényes tüntetők megmozdulása. A demonstrálók 18. alkalommal vonultak utcára. A tüntetők célja hetek óta az volt, hogy március 16-ig életben tartsák a szombati tiltakozásokat, miután pénteken ért véget az államfő által januárban meghirdetett úgynevezett nagy nemzeti vita a szociális követelésekről.

Madridban tüntettek a katalán függetlenségi vezetők pere ellen. Ez volt az első alkalom, hogy az önállóság több tízezer támogatója nem Barcelonában vagy más katalán városokban tiltakozott. Hírek szerint ötszáz busz vitte a tiltakozókat a fővárosba, ahová különvonatok is indultak. A 12 katalán vezetőt többévi szabadságvesztés fenyegeti a 2017-ben illegálisan megtartott függetlenségi népszavazás miatt.

Több tízezren az albán fővárosban, Tiranában a miniszterelnök lemondását követelve az ellenzéki pártok felhívására; a rendőrség könnygázt vetett be a megmozdulás erőszakos résztvevői ellen. Az ellenzék szerint Edi Rama szocialista párti kormányfő korrupt, és a 2017-es választásokon szavazatokat vásárolt, hogy megszerezhesse a hatalmat.

Hivatalos bejelentések szerint sok külföldi halottja és sebesültje van a pénteki új-zélandi terrortámadásnak. Az új-zélandi sajtó arról írt, hogy pakisztáni, egyiptomi, jordániai szaúd-arábiai és indiai állampolgárok is vannak az áldozatok, vagy sérültek között. A 28 éves ausztrál elkövető ellen már vádat is emeltek tömeggyilkosságért. Az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követtek el terrortámadást. Vélhetően egyetlen támadó volt, aki 49 embert megölt.

Megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító kongresszusi döntést az amerikai elnök. Donald Trump egy hónapja jelentette be a rendkívüli állapot kihirdetését, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Az Egyesült Államok 15 tagállama már korábban bíróságra vitte a tervezett falépítés ügyét.

Zimbabwe keleti részén 24 ember meghalt, sokan eltűntek az Idai ciklon miatt. A természeti katasztrófa több ezer embert érint, megszakadt az áramszolgáltatás, és a fontosabb hidakat elöntötte az ár. A ciklon pénteken Mozambikra is lecsapott, ott 19 ember meghalt. Az ENSZ szerint idén 5,3 millió embernek lesz szüksége élelmiszersegélyre. A heves esőzések a szomszédos Malawiban is súlyos károkat okoztak.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×