eur:
395.87
usd:
354.56
bux:
0
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Látogatók a Munkácsy Mihály festményeit bemutató kiállításon a hatvani Hatvany Lajos Múzeumban a megnyitó napján, 2020. július 10-én. A Pákh Imre tulajdonában lévő gyűjtemény október 11-ig tekinthető meg.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Féltve őrzött Munkácsyt visznek a Kongresszusi Központba

A Randevú az ablaknál című festmény egykor a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt. A sokszorosan kiállított és reprodukált kép kikiáltási ára 40 millió forint.

Munkácsy Mihály egyik nagyméretű olajfestménye is szerepel a Virág Judit Galéria október 15-i őszi aukcióján a Budapest Kongresszusi Központban.

A Randevú az ablaknál című festmény egykor a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt. A sokszorosan kiállított és reprodukált kép kikiáltási ára 40 millió forint.

A Munkácsy-képet és az aukciós anyag többi darabját a nagyközönség is láthatja október 4. és 14. között a galériában - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, Munkácsy Mihály egy-egy művének megjelenése a piacon mindig nagy izgalmat kelt a műgyűjtők és a műkedvelők között. Az asztalosinasból lett ünnepelt festő alkotásai világszerte keresettek, olykor külföldi árveréseken is komoly licitharc alakul ki értük.

A Randevú az ablaknál című kép Franciaországban született. Párizsban Munkácsy Mihályt a barátai, Edouard de Marche báró és fiatal felesége, Cécile várták. Hamarosan a pár vendégszeretetét is élvezhette a művész, Colpachra utazott, De Marche-ék kastélyába. Majd 1873-ban a báró meghalt, Cécile Papier pedig egy évvel később Munkácsy felesége lett. A kastély és az ősi kert Munkácsy több képének lett inspirációja.

A festmény 1906 előtt Charles Sedelmeyer gyűjteményének része volt, 1914 után pedig feltehetően egy magyar műgyűjteménybe került.

"Munkácsy Mihály neve a földkerekség minden táján ismert, az aukción kínált olajképe pedig az életmű egyik tipikus és igen látványos, szép darabja. Ritka kincs ez a festmény, amely magán hordja mindazokat a jeleket, amelyek miatt a világ rajong Munkácsyért" - idézi a közlemény Virág Judit művészettörténész szavait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 18:08
×
×
×
×