eur:
392.59
usd:
355.15
bux:
72865.31
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Nyitókép: wikipédia

Rangos nemzetközi és hazai előadók a II. Haydneum Eszterháza Fesztiválon

A fertődi Esterházy-kastélyban pénteken kezdődik és jövőhét szombatig tart a 2. Haydneum Eszterháza Fesztivált, amely koncertszerű operaelőadással, zenetörténeti sétával, fortepianoesttel és vonósnégyes koncertekkel várja az érdeklődőket.

Augusztus 30. - án koncertszerű előadással kezdődik a szeptember 7.-ig tartó II. Haydneum Eszterháza Fesztivál, pénteken este Joseph Haydn: A lakatlan sziget című operáját adják elő a fertődi Esterházy- kastélyban.

"Ez egy csodálatos opera, 1779-ben akkor mutattak be, amikor az első operaház éppen leégett. Akkor koncertszerű formában, pár száz méterre onnan, ahol most jászuk, a Marionett Színházban hangzott el, Fényes Miklósnak a névnapján, decemberben. Ezzel nyitunk most" - mondta az InfoRádióban Vashegyi György karmester.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítója a kiemelkedő énekesekre hívta fel a figyelmet, Ella Smith új-zélandi, Marianne Beate Kielland norvég szopránok mellett két magyar énekes, Komáromi Márton és
Szélpál Szilveszter szerepel a darabban. A kétfelvonásos, egyetlen helyszínen játszódó opera egyébként Haydn egyetlen olyan műve, ami Metastasio librettót zenésít meg.

Másnap a nagy elismertségnek örvendő régizene-együttes, a bázeli Capricornus Consort lép fel.

"A csapat koncertmestere a magyar Barczi Péter kiváló barokk hegedűs, ők jönnek ide Olivia Vermeulen holland mezzoszopránnal. Az előadásuk különleges, mert nem Haydn, hanem kortársai zenéit játszanak, Wassenaer, Ferrandini és Richter darabokat" - mondta Vashegyi György.

Szeptember elsején Bősze Ádám zenetörténész invitálja Zenetörténeti sétára az érdeklődőket az Esterházy-kastély kertjében. A találkozó 11:00-kor lesz a Franciakertben található Haydn-szobornál.

Ötödikén a Salomon String Quartett lép fel, a Simon Standage hegedűssel felálló zenekar Haydn c-moll vonósnégyesét és C-dúr vonósnégyesét tűzi műsorára. Pénteken pedig Ronald Brautigam játszik fortepianón. A hangszer 70 esztendős holland nagymestere még az ezredfordulón vette lemezre Joseph Haydn összes szóló-billentyűsdarabját.

"A zárónapon az Orfeo zenekar játszik Shunske Sato vezénylésével. Ő ma a világ egyik legünnepeltebb barokk hegedűse, és koncertmesterként és szólistaként fogja irányítani a műsort" - mondta Vashegyi György. Ezen a koncerten Dittesdorf Esz-dúr vonósnégyese, Vanhall d-moll szimfóniája, Mozart B-dúr hegedűversenye, és Hayd C-dúr szimfóniája fog felcsendülni.

A karmester kiemelte, hogy véleménye szerint olyan fesztivált sikerült szervezniük, ami reprezentálja a legmagasabb nemzetközi világszínvonalat, és ugyanakkor jó arányt tart fenn a nemzetközi sztárok és a kiemelkedő magyar előadók között.

A fesztiválra jegyeket itt lehet vásárolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakszervezet: ebben a formában elfogadhatatlan a munkaalkalmassági orvosi vizsgálatokról szóló rendelet

Szakszervezet: ebben a formában elfogadhatatlan a munkaalkalmassági orvosi vizsgálatokról szóló rendelet

Több fontos, stresszel és veszélyekkel együtt járó munkakörben, szakágazatban szeptembertől már nem lesz kötelező a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat – mondta az InfoRádióban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Zlati Róbert úgy véli, a korábbi szabályokhoz képest visszalépés az új rendelettervezet, amely szerinte alkotmányellenes is.

Bauer Bence: Németországban a bevándorlást ellenző pártok előretörése várható a tartományi választásokon

Vasárnap két fontos kelet-német tartományban, Szászországban és Türingiában lesznek tartományi parlamenti választások, majd néhány héttel később, szeptember 22-én Brandenburgban járulnak urnákhoz a választópolgárok. Az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója latolgatta az esélyeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×