eur:
393.74
usd:
351.93
bux:
72949.64
2024. augusztus 23. péntek Bence
Barsi Márton színművész. Forrás: Facebook / Barsi Márton
Nyitókép: Forrás: Facebook / Barsi Márton

Barsi Márton színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot

A rangos elismerést a Magyar Színház művészeinek titkos szavazása alapján érdemelte ki a színművész.

Az Agárdy-emlékláncot 2006 óta minden évben a művész özvegye, Rácz Boriska adományozza férje, Agárdy Gábor Kossuth-díjas színművész emlékére. A díj egy Agárdy Gábort ábrázoló, a díjazott nevét is feltüntető egyedi medál nyaklánccal - olvasható a teátrum pénteki, MTI-hez küldött közleményében.

Az emlékdíjat évente egyszer a Magyar Színház társulatának egy arra érdemes tagja kaphatja meg. Az elismerést korábban Soltész Bözse, Jegercsik Csaba, Auksz Éva, Ruttkay Laura, Pavletits Béla, Tóth Sándor, Holecskó Orsolya, Losonczi Kata, Takács Géza, Tóth Éva, Csernus Mariann, Rancsó Dezső, Gémes Antos, Szatmári Attila, Bede-Fazekas Annamária és Fillár István vehette át.

Barsi Márton a Városmajori Gimnáziumban érettségizett, majd a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán 2009-ben végzett színészként.

A főiskolát követő egy évben vendégművészként lépett fel a kaposvári Csiky Gergely Színházban, valamint több alternatív társulatban dolgozott színészként. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban vendégművészként, majd a következő évadtól társulati tagként játszott 2018-ig. A fiatalokat megszólító és közös gondolkodásra ösztönző Tantermi Deszka program keretein belül színészi feladatain felül színházpedagógus-drámatanár minőségben is közreműködött. A Turay Ida Színház tagja volt 2018-2020 között, 2020-tól pedig a Pesti Magyar Színházat erősíti.

A közlemény felidézi, hogy a díj szerdai átadása előtt megtartották a Magyar Színház társulati ülését is, amelyen Nagy Viktor, a teátrum igazgatója elmondta, hogy a színház egy külső-belső megújulás előtt áll, amelynek első lépése a névváltás, így a Pesti előtagot elhagyva ismét Magyar Színházként folytatják a munkát.

A színház új társulati tagjai között üdvözölték Trokán Annát és Haumann Mátét, akik már a Rómeó és Júlia előadásban is játszottak, és az új évadban több előadásban is láthatja őket a közönség. Szemenyei János, Viczián Ottó és Fülöp Kristóf is az új tagok között szerepel, a vendégművészek között Mészáros Árpád Zsoltot, Gáspár Tibort és Györgyi Annát láthatja majd a közönség. Mészáros Árpád Zsolt a készülő új magyar musicalben, a Koldus és királyfiban, míg Gáspár Tibor és Györgyi Anna a Hamletben lesz látható.

Az új alkotók között az igazgató köszöntötte Kiss Csabát, aki Goldoni A legyező című művét fogja színpadra állítani, míg Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi a Koldus és királyfi ősbemutatóján dolgoznak, amelynek első dalai a szeptember 7-i Pozsonyi Pikniken debütálnak. Pozsgay Zsolt és Nagy Tibor A kölyök című Chaplin-musical alkotói, Korda Bonifác, az SZFE frissen végzett rendezője, pedig

Berg Judit felújított Rumini Ferrit-szigeten című darabját viszi színre egy teljesen új díszletkoncepcióval.

Eperjes Károly művészeti vezetőként köszöntötte a társulatot, Szabó Zoltán gazdasági igazgató pedig a teátrum közép- és hosszútávú fejlesztési terveit ismertette, valamint bemutatta a színház belső és külső megújítására vonatkozó látványkoncepciókat is. A munkálatok már elkezdődtek, így a nyári szünet alatt megújul a Szalon, valamint a színház nézőforgalmi része, amelynek során átépített jegypénztárral és kibővített vizesblokkokkal várja a színház a közönségét.

Címlapról ajánljuk
Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Nincs sok esély egy nagykoalíció megalakulására, az azonban biztosnak tűnik, hogy Emmanuel Macron pártszövetsége benne lesz az új francia kormányban – mondta az InfoRádióban Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense. A Franciaország-szakértő szerint nem valószínű, hogy az előre hozott választásokat megnyerő Új Népfront miniszterelnök-jelöltje lesz az új kormányfő.

Robert Fico: nagyon feszült most a helyzet, párbeszédre van szükség

Jelenleg az ország és a társadalom működésével kapcsolatos alapvető kérdésekben is nehéz társadalmi konszenzust elérni – jelentette ki a szlovák kormányfő a társadalmi helyzetet értékelő beszédében. Robert Fico szerint nemcsak a belpolitikában, hanem a külpolitikában is szükség van a vélemények ütköztetésére, és bejelentette, hogy ősszel több távol-keleti országba is ellátogat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 22. 12:18
×
×
×
×