eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Vadász Zsolt énekel a Budavári Palotakoncert Találkozások című gálaestjének próbáján a fővárosi Oroszlános udvarban 2020. augusztus 7-én. A magyar operett hagyományainak méltó megőrzésére 8 éve született a nyáresti koncert ötlete, amelyen idén augusztus 8-án Huszka Jenő és Lehár Ferenc előtt tisztelegnek.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Félelmetes kór vitte el napok alatt a magyar operettszínészt

Vadász Zsolt két hete még a színpadon volt, de hiába került kórházba, az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

Tragikus hirtelenséggel, egy gyors lefolyású betegség következtében életét vesztette Vadász Zsolt énekes. A Blikk úgy értesült, hogy a Budapesti Operettszínház 51 éves művészének halálát egy húsevő baktérium okozta fertőzés idézte elő.

A művész egy ismerőse elárulta, a férfi két hete még színpadon volt, nem sokkal később az otthonában rosszul lett, mentővel szállították kórházba, ahol hamar kiderült, hogy egy húsevő baktérium okozta fertőzés támadta meg a szervezetét. Hiába kezdték el azonnal az orvosok a kezelést és tettek meg minden tőlük telhetőt, Vadász Zsolt állapota napról napra romlott. Lélegeztetőgépre került, de a szervezete lassan feladta a küzdelmet, leálltak a szervei.

A Streptococcus pyogenes, a „húsevő” baktérium okozta fertőzés gyakran csak torokgyulladáshoz vezet, de esetenként végtagnekrózist és többszervi elégtelenséget is generálhat. A Streptococcus pyogenes valójában nem eszik húst, a legtöbbeket nem fertőzi meg, hiszen a bőrön egy nyílt sebnek kell lennie ahhoz, hogy bekerülhessen a véráramba. De ha még be is jut, a legtöbben tünetmentesen, vagy kis torokfájással túl is lesznek rajta, krónikus betegeknél, legyengült immunrendszerűeknél vagy a 65 évesnél idősebb embereknél azonban nagyon súlyos fertőzést okozhat.

A baktérium esetükben gyors szaporodásnak indulhat, és egy olyan enzimet termel, amely elpusztítja a kötőszöveteket, lágyrészeket, zsírszöveteket. Először kis vöröses, fájdalmas folt jelenik meg, ám igen gyorsan nő, a színe sötétvörösség válik, majd a terület elhal, elfeketedik, genny távozik belőle. Fő veszélye, hogy megállíthatatlan, mivel igen gyorsan képes szétterjedni az egész szervezetben. Ha már kialakul a vérmérgezés, onnantól kezdve nagyon alacsony a betegek túlélési esélye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Az elmúlt években az Európai Unió politikáját egyre inkább a gazdaságbiztonság és a stratégiai autonómia erősítésének célja határozza meg. Az EU-nak globálisan kell versenyeznie a zöld és digitális átmenethez szükséges, véges mennyiségű erőforrásokért, miközben az Egyesült Államok és Kína közötti globális dominanciaverseny is áthatóbbá vált. A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború rávilágítottak az EU túlzott külső függőségeinek problémájára. A nehézségek viszont rávilágítanak, hogy az uniónak nagyhatalommá kell válnia, hogy csökkenjen kitettsége gazdasági riválisaival szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×