eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Múzeumok éjszakája/Facebook

Gólpasszt adnak a múzeumok egy éjszakán

A Múzeumok éjszakáján számos kísérőprogram a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódik.

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján. Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom, számos kísérőprogram a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

"Huszonkettedik alkalommal rendezzük meg a Múzeumok éjszakáját. A múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is" - emelte ki Zsigó Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón.

Kitért arra, hogy a múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket.

"Az idei tematika a gólpassz, kapcsolódva a labdarúgó Eb-hez. A gólpassz arra utal, hogy az eredményes focihoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Napjainkban a kulturális értékeket is gólpasszok sorozata alkotja" - fogalmazott Zsigó Róbert. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a Múzeumok éjszakája idei látogatószáma eléri vagy meghaladja az eddigi rekordot jelentő tavalyi 380 ezret.

Székesfehérváron 15 helyszínen 50 program várja a látogatókat.

"Az önkormányzati struktúra legfontosabb feladata a közösségszervezés, amely elképzelhetetlen a kultúra és a sport nélkül. A Múzeumok éjszakája csodálatos lehetőség bemutatni kulturális és történelmi értékeinket" - mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A város június 22-i programjai közül felhívta a figyelmet a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítására, a Szeged és Fehérvár közötti együttműködésben a Csók István Képtárban megvalósuló kínai tárlatra, valamint a Koronázó Bazilika látogatóközpontjára. Hozzátette: idén a látogatók a Regőczi István Alapítványt támogathatják jótékonysági céllal.

Esztergomban 13 helyszínen 65 program lesz.

"Esztergom Magyarország első városa, a település múltja, történelmi, vallási és kulturális emlékei különös lehetőséggel és felelősséggel ruháznak fel bennünket. Számunkra a Múzeumok éjszakája ünnep, egyben összefogás is, határon átnyúló plusz helyszínként Párkány is bekapcsolódik a programokba" - jegyezte meg Szekér Zoltán, a Visit Esztergom ügyvezetője. A június 22-i kínálatból IV. Károly király koronázási trónszékének bemutatását emelte ki a Keresztény Múzeumban.

A sajtótájékoztatónak helyet adó MKVM igazgatója, Török Róbert arról beszélt, hogy intézményükben a Múzeumok éjszakáján lesz például focis játszóház, tárlatvezetések, előadások, keleti kávézó, interaktív fotózkodás, keleti zene. A június 22-i esemény nagykövete Csöre Gábor színművész.

A Múzeumok éjszakája programjairól részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található. "EVENT@HAND MUZEJ" címen ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, az esemény Facebook- és Instagram-oldalán érdekességekkel, információkkal, nyereményjátékokkal készülnek.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai: a felnőtt karszalag háromezer, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) ezerötszáz forintba kerül. Ez nemcsak a csatlakozott intézményekbe belépésre és a programokon részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 12:45
×
×
×
×