eur:
413.48
usd:
396.47
bux:
78741.84
2024. december 22. vasárnap Zénó
Fürdőzők a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt.
Nyitókép: MTI/Varga György

Most elválik egy fontos kérdés a Balatonnál

Tizedszer rendezi meg idén a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált a tópart gasztro-kínálata.

Az elmúlt években olyan ételek nyertek mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves vagy akár egy koviubi leves - írja a Balatoni KÖR közleménye nyomán a Hírbalaton.hu. Az idei fő újdonság az, hogy stranddesszert kategóriában is különdíjat adnának a legjobbnak - akár a szokásos palacsinta, gofri, rétes stb. kínálat kreatív megújításával vagy egy teljesen új stranddesszert kitalálásával.

A versenyben idén is külön értékelik, sőt, akár különdíjjal is jutalmazzák, ha valaki egészséges, helyi alapanyagokból, megfizethető áron tudja kínálni a benevezett fogást.

Mint írják, két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, ebben a kategóriában is már erős a balatoni kínálat.

A szervezők idén is szeretnének vegetáriánus és vegán különdíjat kiosztani, ezért arra biztatják a versenyzőket, hogy e műfajokban is nevezzenek ételeket, mert ezen a téren kiemelten fontos kiemelten erősíteni a balatoni kínálatot.

Vannak a versenynek bizonyos kritériumai:

  • az ételnek egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból kell készülnie,
  • egyszerűnek, kreatívnak, nyáriasnak kell lennie,
  • gyorsan és akár büfében is elkészíthetőnek kell lennie (bisztró kategóriában különlegesebb fogásokkal is lehet nevezni),
  • akár elvitelre is alkalmasnak kell lennie a nevezett ételnek,
  • és szerepelnie kell a vendéglátóhely kínálatában.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen indulhat bármelyik part menti büfé vagy étterem, azaz nem feltétlenül kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közel található.

A Balatoni KÖR július 31-én osztja majd ki a díjat, miután július 24-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon. A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csak éttermek és büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki benevezheti kedvencét, ebben az esetben azonban mindenképpen egyeztetni kell az adott hely tulajdonosával, hogy szeretne-e egyáltalán indulni a versenyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.22. vasárnap, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×