eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Életének 92. évében, 2024. március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze - közölte az MMA Sajtóosztálya az MTI-vel. A felvétel 2014. november 28-án Szentendrén készült.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Elhunyt Vadász György, "az egyik utolsó, szívvel és lélekkel alkotó polihisztor"

Családja körében 91 évesen érte a halál vasárnap délután.

Vasárnap délután 91 éves korában családja körében meghalt Vadász György Ybl-, Kossuth- és Príma Primissima-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze - közölte az Infostarttal a család.

Mint a közlésből kiderül, olyan művek fémjelzik országépítő munkásságát, mint a Mohácsi Nemzeti Sírkert, a Muhi Csata Emlékműve, a Zalaegerszegi „Csipkeházak”, Pásztó és a Baja városközpontja, a Gellérthegyi Víztároló, a Hannoveri Expo magyar pavilonja -, de ő tervezte a Balassagyarmati Templomot, a sényei „Isten Kemencéje” kápolnát, vagy az Esztergomi Grand Hotelt és a Radnóti Miklós Művelődési Házat Budapesten.

Az építészet mellett verset írt, rajzolt, zongorázott, tanított és szkanderozott. A család visszaemlékezése szerint úgy fogalmazott: „Muzsikusnak készültem, de építésszé választott Istenem.” Szerette az életet, a hivatását, a hazáját, a családját és a barátait. "Az egyik utolsó, szívvel és lélekkel alkotó polihisztor távozott" - zárul a közlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×