eur:
394.86
usd:
367.45
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Csák János kulturális és innovációs miniszter előadást tart az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények vezetői előtt a Károlyi-Csekonics-palotában 2022. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Keller András visszalépett – Csák János a Zeneakadémia érvénytelen rektori pályázatáról

Rendkívül csalódott vagyok, de nem adtam fel azt a tervet, hogy ebből az egyetemből olyan intézményt csináljunk, amely ott van a világ felső 10-15 százalékában – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Mandinernek adott interjúban.

Keller András az őt ért méltatlan támadások és fenyegetések miatt váratlanul visszalépett, így eredménytelenül zárult a Zeneakadémia rektori pályázata – tudta meg a Mandiner Csák János kulturális és innovációs minisztertől.

A lapnak adott interjúban a tárcavezető elmondta, a benyújtott öt pályázatból négy nem felelt meg a kiírás feltételeinek, így érvénytelen lett, és a hiánypótlás lehetőségével egyik pályázó sem élt. Így egyetlen érvényes pályázat maradt, Keller Andrásé, ő azonban szerdán visszavonta a pályázatát. A miniszter közölte, azzal indokolta Keller András a döntését, hogy olyan méltatlan személyes támadások érték, amelyek mélyen sértik a szakmai és emberi méltóságát. Többek között megfenyegették őt és a családját, hogy soha többé nem fogja tudni visszaszerezni majd a reputációját, ha elindul a rektori székért.

"Nagyon sajnálom, hogy így döntött, de megértem és elfogadom, mert én viszont tiszteletben tartom a személyi és művészi méltóságát. Pedig kiváló a feladatra, és remekül tudná irányítani az intézményt" – mondta Csák János.

A miniszter úgy látja, hogy óriási lehetőség van a Zeneakadémiában, az a céljuk, hogy az intézmény a világ élvonalába tartozzon, a hallgatók pedig versenyképesebb képzésben és értékesebb oktatásban részesülhessenek. Ehhez kerestek erős vezetőt, de az intézmény szenátusa nem fogadta el Kossuth-díjas művészek által támogatott Keller Andrást, miközben "a Zeneakadémia nem tudott kiizzadni" egyetlen hasonló színvonalú jelöltet sem.

"A tagadásban élnek, kicsinyes személyes érdekeknek rendelik alá az egyetem jövőjét"

– mondta a tárcavezető.

"Rendkívül csalódott vagyok, de nem adtam fel azt a tervet, hogy ebből az egyetemből olyan intézményt csináljunk, amely ott van a világ felső 10-15 százalékában. Óriási lehetőség van az akadémiában, de nem ezzel a hozzáállással, amit itt most láttunk" – jelentette ki Csák János.

Október 31-én leköszön a jelenlegi rektor, Vígh Andrea, és a jogszabályok értelmében az erre jogosult rektorhelyettes veszi át a felsőoktatási intézmény vezetését a következő pályázat kiírásáig. A miniszter azt tervezi, hogy az átadás-átvétel után leül a rektorhelyettessel, és meghallgatja a terveit. "Meglátjuk, milyen elképzeléssel áll elő a követelmények ismeretében a Zeneakadémia. Minden egyetemmel, legyen az modellváltott, állami vagy egyházi, folyamatos tárgyalásban vagyunk, és a követelményekhez igazítjuk a finanszírozást.

Egyetlen egyetem van, ahol ez nem működik, a Zeneakadémia, amely szerint minden rendben van"

– közölte a miniszter.

Arról is beszélt, hogy 2018-ban 3,8 milliárd forint volt a Zeneakadémia költségvetése, 2023-ban 4,3 milliárd, mindeközben a hallgatói létszám csökkent, viszont 10 százalékkal nőtt a tanárok száma, és a külföldi hallgatói létszám nincs is kitöltve.

A felvetésre, hogy nem érzi-e kudarcnak a sikertelen pályázatot, Csák János azt felelte: "Szomorú vagyok, de nem tud megállítani. Elkeserítő, hogy itt van ez a város világhírű produkciókkal, és szűk látókörű emberek képesek útjába állni a megújulásnak. Miközben az egyetemi szféránk többi része gyorsvonatként húz el mellettük. Ezért is óriási a kontraszt: remélem, hogy a Zeneakadémia vezetése elgondolkodik, és belátja, nem fog menni egy jókora ugrás nélkül, amihez erős vezetői vízió és karizma kell."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 12:45
×
×
×
×