eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Cannes, 2018. május 6.Kifeszítik a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos plakátját a cannes-i Fesztiválpalota homlokzatára 2018. május 6-án, két nappal az esemény kezdete előtt. A plakáton Jean-Luc Godard francia rendező Bolond Pierrot című 1965-ös filmjének csókjelenete látható Anna Karinával és Jean-Paul Belmondóval. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Állami gyászszertartáson búcsúznak el Jean-Paul Belmondótól

A 88 évesen elhunyt francia filmszínész állami búcsúztatója a párizsi Invalidusok udvarában lesz.

Franciaország csütörtökön állami gyászszertartáson búcsúztatja el a 88 éves korában meghalt Jean-Paul Belmondót, temetése péntek délelőtt lesz.

Párizsban az Invalidusok udvarában hivatalos állami gyászszertartáson búcsúztatjuk Jean-Paul Belmondót – jelentette be a francia elnöki hivatal a családdal történt egyeztetést követően. A csütörtöki megemlékezésen Emmanuel Macron államfő búcsúztatja el a legendás színészt.

Belmondo ügyvédje azt közölte, hogy a temetés pénteken lesz Párizsban, előtte

délelőtt 11 órakor a Saint-Germain des Prés templomban tartják a gyászmisét.

Jean-Paul Belmondo, az egyik legnépszerűbb francia filmszínész volt, kereken száz filmben játszott és több mint 40 színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám, a nouvelle vague alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította, amely François Truffaut ötlete alapján készült Jean-Luc Godard rendezésében.

A francia mozi kultikus alakja olyan színésznőkkel játszott együtt a filmvásznon, mint Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot és Jeanne Moreau, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint François Truffaut, Louis Malle vagy Claude Sautet. Utolsó alakítását a 2008-ban bemutatott Egy ember és kutyája című filmben láthatták a mozirajongók.

"Örökre a Káprázatos marad. Jean-Paul Belmondóval egy nemzeti kincs távozik, ragyogó vidámságában és kitörő nevetéseiben. A nagy színészeink közül ő volt az, aki messze elvitte a közönség pálmáját" - írta közleményében hétfőn Emmanuel Macron államfő. Jean Castex miniszterelnök pedig úgy vélte, hogy "ő a francia mozi igazi legendája volt, a filmes kulturális örökség egyik nagy jelképe".

Művészetéért Belmondo 2019-ben Emmanuel Macrontól megkapta a Becsületrend legmagasabb fokozatát, 1989-ben a legjobb férfi színésznek járó César-díjat az Egy elkényeztetett gyermek utazása című filmben nyújtott alakításáért. 2011-ben a cannes-i filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták, 2016-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját, 2018-ban a Lumiere Akadémia életműdíját vehette át.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×