eur:
400.39
usd:
362.87
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga
Frankfurt, 2015. október 13. Könyveket rendezget egy eladó a 67. Frankfurti Könyvvásár egyik pavilonjában 2015. október 13-án. Az október 14-én nyíló könyvvásárnak az idén Indonézia a díszvendége. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)
Nyitókép: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

A világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját a világjárvány miatt átköltöztették az online térbe.

A szervezők a szükségből erényt kovácsoltak, és állhatatos munkájuk révén a vásár nem marad el, hanem átalakul, méghozzá "a sokszínűség virtuális ünnepévé" - emelte ki Monika Grütters, a szövetségi kormány kulturális államminisztere a vasárnapig tartó rendezvénysorozatot megnyitó beszédében.

A legutóbbi tervek szerint egy sor eseményt hagyományos formában tartottak volna meg, köztük a megnyitót is, de Frankfurt a napokban számos más németországi nagyvárossal együtt a járványügyileg kockázatos területek közé került. Így a nagyszabásúnak szánt rendezvény végül maroknyi résztvevővel tartott rövid ünnepség lett, amelyen több felszólaló videoüzenet formájában mondta el beszédét.

Monika Grütters a legfőbb támogató, a német kormány képviseletében személyesen vett részt az eseményen. Hangsúlyozta, hogy

a vásár idei mottója, az "egyedülálló sokszínűség" (singular plurality)

nemcsak az a tulajdonság, amelyért világszerte csodálják a díszvendég országot, a multikulturális és többnyelvű Kanadát, hanem az irodalom jellemzője is. Az irodalom az emberi lét sokszínűségét a leginkább sokrétű és változatos módon bemutató művészeti formák közé tartozik, és ezzel "a megértés és az együttérzés forrása". Az ilyen forrásokra nagy szükség van a jelenkor világában, amelyben a különbségek, az ambivalencia, a többértelműség, "vagyis a pluralizmus társadalmi valósága" egyre inkább elutasításra talál, és a világos, egyértelmű viszonyok iránti vágy az "ideológusok és autokraták" vonzerejét növeli - fejtette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A vásár 75 éves történetében először a standok helyett úgynevezett digitális kirakatok lesznek, amelyeket a buchmesse.de portálon rendeznek be. A megjelenési lehetőségre a világ 85 országából 2800 kiállító jelentkezett. Az utóbbi évtizedek hagyományai szerint a rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakult át, amelyen több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót rendeztek a vendégeknek. Az idén ugyan jóval kevesebb ilyen esemény lesz, de az internet révén a világon bárhol be lehet majd kapcsolódni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egy hét múlva jön az Energy Investment Forum, a Portfolio energetikai csúcskonferenciája!

Egy hét múlva jön az Energy Investment Forum, a Portfolio energetikai csúcskonferenciája!

Nagy nevek tömegével, és erős szakmai programmal készülünk az október 10-i Portfolio Energy Investment Forum 2024 című konferenciánkra, amely során összesen hat szekcióban, mintegy ötven előadóval és panelbeszélgetés résztvevővel járjuk körbe az energetikai szektor rengeteg fontos kérdését. Még nem késő regisztrálni a rendezvényünkre, amelynek programja itt érhető el, és amelyet folyamatosan frissítünk az aktuális információkkal. Jöjjön el Ön is, és találkozzon az energetikai szakma legfontosabb döntéshozóival!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 21:01
×
×
×
×