eur:
392.38
usd:
362.33
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nézők a Volt egyszer egy Vadnyugat című film vetítésén a Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Szent István téren 2018. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Emelik kalapjukat a filmművészet és a zene története előtt

A film és zene kapcsolata áll a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton középpontjában, de a rendszerváltás 30. évfordulójáról is megemlékeznek a korszak magyar filmjeinek felújított változatával. Szeptember 4-től nyolc napon át mintegy 100 filmet láthat a közönség több budapesti moziban és a Szent István Bazilika előtti ingyenes vetítéseken. A filmmaraton vendége lesz idén többek között Pierre Richard is.

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton során a szervezők megemelik a filmművészet és a zene kapcsolata, valamint közös története előtt a kalapjukat, hiszen ez a film születése pillanata óta fennáll (1895. december 27., Párizs). A Párizsban, 1895. december 27-én bemutatott Lumière testvérek első filmjét (A munkaidő vége) is zongorakíséret mellett vetítették - idézte fel Ráduly György, a szervező Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatója.

A programban helyet kapnak a némafilmek, korai hangosfilmek a 30-as évekből, film noirok, de a musicalek világába is tesznek kitérőt, ismertette a Filmachívum igazgatója. Látható lesz az ötven évvel ezelőtt készül Easy Rider, vagy a modernebbek közül például a Mindhalálig zene és a Rocky Horror Picture Show, de terítékre kerül a nagyvárosi zene is a szeptemberi filmzenetörténeti utazáson, tette hozzá Ráduly György.

A rendszerváltás 30. évforduljához kapcsolodó eseménysorozatnak szintén egy jelentős része kapcsolódik majd a zenés filmekhez, illetve a filmzenékhez – ismeretett az igazgató. A 80-as évek olyan kultikus filmjeiből válogatnak, mint a Kopasz kutya, az Eszkimó asszony fázik, ahogyan a Xantus János rendezte Rock terítéken dokumentum musical, valamint a nagy magyar rockopera, az István, a király is műsorra kerül, ami dolby hangminőségben, 4K-ban felújított képpel fog vetítésre kerülni a Szent István Bazilika előtti téren – emelte ki Ráduly György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×