eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A befejeződött 25. Sziget Fesztiválról távozó fiatalok a K-hídon 2017. augusztus 16-án.
Nyitókép: Mónus Márton

Mindentudó lesz a Sziget fesztivál karszalagja

A Sziget fesztivál idei költségvetése meghaladja a tízmilliárd forintot; a Nagyszínpad fellépőire 500 millió forinttal többet költenek, mint tavaly - mondta el az InofRádióban a Sziget főszervezője, Kádár Tamás.

A budapesti Sziget fesztivál tavalyi költségvetése mintegy 10 milliárd forint volt, az idei viszont biztosan több lesz ennél: csak a nagyszínpadi fellépőkre 500 millió forinttal többet költenek a 2018-as kiadásnál - közölte az InfoRádióban Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

"Merem állítani, hogy még a tavalyinál is jelentősebb felhozatal van, bár ez nyilván ízlés dolga. Az biztos, hogy sikerül sok műfaj legjobb és legkedveltebb fellépőjét elhozni" - hangoztatta Kádár Tamás.

Néhány erős nevet már korábban bejelentettek, a kezdőnapi napijegyek már mind el is fogytak.

"Még ennél is erősebb nap lehet a fesztivál utolsó napja, amikor egymás után lép fel a 21 Pilots és a Foo Fighters. Utóbbi a rock műfajában legendás, egy két és fél órás show-val készül"

- jelentette be Kádár Tamás, aki büszke arra, hogy más fesztiválokon "headlinereknek" számítanak olyan előadók - szám szerint kilenc -, akik a Szigeten "csak" előzenekarnak számítanak majd a hét nap során.

Idén tartalmában újdonság lesz

a karszalaghoz társuló fizetőchip. Ennek működéséről Kádár Tamás elmondta, új elemként megjelenik benne, hogy a tavalyi tesztüzem után idén már a Sziget applikációján keresztül is feltölthető a chip,

a fennmaradó összeget a Sziget után visszautalják a fesztiválozóknak.

Az idei húzónevek

A nyitónapon, augusztus 7-én játszó Ed Sheeran, a minap bejelentett Macklemore, a National, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft, Post Malone, Marin Garrix, a Florence + The Machine, Johnny Marr vagy a zárónapon, augusztus 13-án zenélő Twenty One Pilots és a Foo Fighters, amely 2,5 órás műsorral érkezik. Ahogy a főszervező fogalmazott, az idei felhozatalba minden fontosabb könnyűzenei műfaj legnagyobb nevét elhozzák.

A nagyszínpad melletti A38 sátorban lép fel például Frank Turner, a Razorlight, a CHVRCHES, Xavier Rudd, James Blake, Richie Hawtin, a Broken Social Scene és a Metrik, a Petőfi Rádió - Telekom VOLT Színpad a hazai élmezőny mellett első alkalommal külföldieket is kínál, mások mellett Gili Yalót, a Shake Shake Gót, Stella Donnellyt vagy az Inspector Cluzót.

Love Revolution

Folytatódik a Sziget tavaly indított Love Revolution kampánya, amely az emberi jogok védelmére, a rasszizmus elleni fellépésre, a zöld bolygó megóvására, a környezetvédelemre, valamint a háborúellenességre fókuszál. A kampány részeként az idei gazdag kulturális programkínálatban is megjelennek olyan témák, mint a környezettudatosság vagy az emberi jogok védelme.

A nagyszínpadon a két koncert közötti átállások alatt fontos társadalmi kérdésekre hívják fel a figyelmet művészek és gondolkodók.

Köztük lesz Jane Goodall világhírű csimpánzkutató, videoüzenetben szól a szigetelőkhöz Al Gore egykori amerikai alelnök,

a Climate Reality Project civil szervezet alapítója, akinek aktivistái prezentációt mutatnak be. Az amerikai táncos, Drew Dollaz az oktatás fontosságáról beszél, a szudáni származású Emi Mahmoud, az UNHCR jószolgálati nagykövete slam poetryt ad elő a menekültproblémáról, a szintén táncos svájci Dakota és Nadia a családon belüli erőszak kérdését járja körül.

A Hungarikum falu a szentendrei Skanzen kiállítási sátrát hozza a Szigetre, ezúttal is színes és minőségi kínálattal jelentkezik a klasszikus, opera- és jazzszínpad, a Nagy Utcaszínház fellépője pedig a Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata lesz. A Cirque du Szigeten francia, etióp és kanadai társulat is bemutatkozik, a Német Turisztikai Hivatal a Bauhaus 100. évfordulója alkalmából virtuális térrel várja az érdeklődőket,

a Magic Mirror sátorban ott lesz a Csillagok háborúja-saga egyik szereplője is,

és további helyszínek mellett hagyományosan sportzónát is kialakítanak.

Idén is kinyit a Civil Sziget, a Sátorok Határok Nélkül helyszín a migráció, a kulturális sokszínűség kérdéseivel foglalkozik, az amerikai gyökerű Sziget Portal projekt konténerstúdiójában Irakkal, a palesztin Gázával, Észak-Afrikával és számos más helyszínnel lehet élő kapcsolatot teremteni a befogadás és a tolerancia jegyében. A Színház és Táncsátor egyik előadását Marco Layera rendezi: olyan kiskorú chilei lányok mesélik el történeteiket, akik a családon belüli erőszak, a megfélemlítés, a kiközösítés áldozatai lettek. A dél-koreai Elephants Laugh előadásában Magyarországon élő menekültek szerepelnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×