eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Radisics Milán szabadfoglalkozású fotóriporter Ahogy a természet formálja a Földet című sorozatának egyik felvétele. A sorozat megosztott első díjat nyert Természet és tudomány (sorozat) kategóriában a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2019. január 28-án.
Nyitókép: MTI/Milan Radisics

Eltorzult a Föld, így még nem mutatta meg senki

Első alkalommal nyerte természetfotó-sorozat a Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját. A "Hogyan formálja a víz a Földet?" című, drónfotókból álló sorozat az elsivatagosodás, az ember okozta környezetterhelés kérdésével is foglalkozik.

Radicsics Milán drónnal készített légifelvételeinek sorozata nyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját.

"Az utóbbi két évben nagyon rákaptam erre a technológiára; az szippantott be, hogy az újszerűségét mutatja a tájnak" - mondta el az InfoRádióban a természetfotós, aki szerint az emberek megszokták, hogy a gyönyörű tájat a saját perspektívájukból látják, azonban felemelkedve teljese más az arculata a természetnek, és "az az igazi karaktere".

A díjnyertes sorozatot Radicsics Milán úgy alakította, hogy a Föld több millió éves evolúcióját egy idősíkra húzta.

"Kerestem olyan helyszíneket Európában, ahol még vannak jégmaradványok, gleccserek, és olyan helyszínekre is mentem, ahol a szárazság tetten érhető. Így alakult ki, hogy

a képeken látható, hogyan alakították ki a gleccserek a bolygót, és mi lesz holnap, ha teljesen eltűnik a víz"

- ecsetelte a fotóművész.

A száraz részeket Spanyolországban fényképezte, a lagúnákat Olaszországban, a jeget pedig Izlandon. Sivatagért Azerbajdzsánba és újra Spanyolországba repült, ott lehet látni, hogy "milyen szenvedés és küszködés van ott, ahol már nincs víz a talajt művelni".

Természetfotósok ritkán kapják meg ezt a nagydíjat - több mint három évtized során még nem nyert ilyen sorozat -, elsősorban emberi sorsok és történetek érdemlik ki ezt az elismerést. Ám a sorozat újszerűsége a zsűrit megfogta, "elképesztően kiemelkedett a mezőnyből" - idézte a véleményt a természetfotós, aki szerint a látványos képek mögött lévő történet ijesztő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×