eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Hamar Zsolt karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményén a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. április 4-én. A nyitányon Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma hangzik el. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivált március 30. és április 22. között rendezik meg. Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozatán mintegy 40 helyszínen több mint száz program várja a közönséget.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Káel Csaba: az ember elolvad, olyan szépeket írnak rólunk

Prémiumfesztivállá vált mostanra a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Müpa pedig immár nemcsak a magyar, hanem az európai kultúra egyik fellegvára is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a fesztivált szervező operatív testület elnöke és a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba.

Mostanra a nagy európai fesztiválok közé került a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek középpontjában idén is Liszt Ferenc áll – mondta Káel Csaba. Hozzátette, ahhoz, hogy a rendezvénysorozat prémiumfesztivállá váljon, strukturális és finanszírozásbeli változtatásokra is szükség volt.

"Hat éve kezdtük el mi programozni és marketingezni a fesztivált, strukturális átalakítások is történtek és a fesztivál finanszírozását az állam elkezdte a fővárossal együtt komolyan venni"

- fogalmazott Káel Csaba.

Mint mondta, ezzel megnyílt annak a lehetősége, hogy egy valódi prémiumfesztivállá váljon a Budapesti Tavaszi Fesztiválból. Két-három évre előre tudtak tervezni, művészeket, produkciókat - ez szükséges volt ahhoz, hogy a nemzetközi fesztiválvilágban a budapesti tavaszi rendezvényt komolyan vegyék. Azt, hogy az eseményt valóban prémiumfesztiválnak lehessen nevezni, a neves előadók és a minőségi produkciók garantálják - fogalmazott Káel Csaba.

Szerinte a fesztivál sajátos karakterét Budapest adja.

"Elképesztő örökség az, amit az őseinktől kaptunk, e mellé próbáljuk a saját dolgainkat a mi életünkből fakadó kultúrát és művészetet hozzáadni. Így alakult ki egy speciális budapesti fesztiválhangulat, a rendezvény az egész városban jelen van, több mint hatvan helyszínen."

A fesztivál évről évre Liszt Ferencet helyezi a középpontba, akivel – a Müpa vezérigazgatója szerint – Budapesten nem foglalkoznak eleget. "Minden évben az a cél, hogy jeles nemzetközi és magyar művészek mutassanak be Lisztet., Liszthez kapcsolódó alkotókat, vagy a reflexióját a mi korunknak Liszt művészetére." Káel Csaba nagyon fontosnak nevezte, a fiatalok kapcsolata Liszthez. Mert, mint fogalmazott,

nem jó, ha köztéri szoborként csodálják, de nem ismerik, nincsenek "munkakapcsolatban" Liszttel.

Ezért is örömteli, hogy a Zeneakadémia szimfonikus zenekara ad koncertet Ránki Fülöp fiatal zongoraművész közreműködésével április 16-án, és emellett jó pár Liszt-hangverseny lesz.

A 39. Budapesti Tavaszi Fesztivált április 5-e és 22-e között tartják. A fővárosi eseménysorozat mostanra meghatározó a régióban, és tulajdonképpen megnyitja a szezont, mivel ez után következnek a prágai és a bécsi hasonló fesztiválok – tette hozzá Káel Csaba.

A Művészetek Palotájának vezérigazgatója a jövőre 15 éves fennállását ünneplő intézményről is beszélt az Arénában. Mint mondta, csodálatos 15 éven vannak túl, amely igazolta, hogy a Müpa létrehozóinak döntése helyes volt. Káel Csaba szerint

az intézmény mostanra nemcsak a magyar, hanem az európai kultúra egyik fellegvárává is vált.

A sok tehetségnek, érzékeny művésznek, jó gondolatnak kellett egy XXI. századi hely, és a Müpa mára a világ egyik legjobb hangversenytermévé avanzsált. Az intézmény csatlakozott az Európai Koncerttermek Szövetségéhez, amely "a kultúrában olyan, mint a fociban a Bajnokok Ligája" - mondta Káel Csaba, hangsúlyozva, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a szövetség többi tagjával. Erre példaként említette, hogy a napokban a Müpa szolgáltatta a "párizsi Müpa", a négy évvel ezelőtt átadott Philharmonie de Paris műsorát.

"Ahhoz is kellett egy ilyen intézmény, hogy világszínvonalú művészeinket világhírű helyekre tudjuk eljuttatni" - fogalmazott a verésigazgató, aki elárulta, hogy a Müpa brandjét kezdettől fogva a minőség bűvkörében építették, "így rólunk elhiszik ezt a minőséget, elfogadják a javaslatainkat".

Hatalmas, hangos siker volt Párizsban, amit, ha a programot kisebb helyre, vagy nem ennyire az érdeklődés középpontjában álló helyre tervezik, talán nem érik el.

Hozzátette ugyanez igaz Sanghajra, vagy a Müpa egyéb külföldi kapcsolataira is. A másik irány, hogy a Müpának nagy nimbusza lett: "van egy emlékkönyv, amelybe a művészek bejegyzik az impresszióikat a házról. Érdemes elolvasni, az ember elolvad, olyan szépeket írnak".

Az elmúlt évek sikerei a szakma és a közönség várakozásait is felülmúlták, az intézménynek mostanra nemcsak közönsége, hanem közössége is lett. Káel Csaba továbbra is a sokszínű, minőségi kultúra népszerűsítését nevezte legfőbb célkitűzésüknek. Mint mondta, a Müpa jubileumi évada is a minőségi kultúra jegyében telik, a 15 éves évfordulót 15 különböző bérlettel, karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, valamint népszerű sorozatainak folytatásával ünnepli az intézmény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×