eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Katonák vitték magukkal Irakban a Budapesti Értéktőzsde volt elnökét

Előállították az iraki hatóságok Korányi G. Tamás tőzsdei és Wagner Péter külpolitikai szakértőt, valamint Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Értéktőzsde volt elnökét, akik fényképezni kezdtek az iraki-iráni határról "A Nagy Háború nyomában" című könyvhöz. Az iraki katonák órákig őrizetben tartották őket, elvették a holmijukat, de mindvégig nagyon kedvesek voltak velük.

Olyan helyen volt három magyar, ami szokatlan az iraki katonák számára; Korányi G. Tamás tőzsdei és Wagner Péter külpolitikai szakértő, valamint Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke az iraki-iráni határon járt hivatalos kíséret nélkül. Itt zajlottak a legkeményebb irak-iráni csaták néhány évtizede, és itt történt többek között 2003-ban a brit seregek partra szállása is, amikor megdöntötték Szaddám Huszein rezsimjét a szövetséges csapatok.

"Az egyik ellenőrzőpontnál elvették az útlevelünket, majd továbbengedtek minket, fotózgattunk, majd visszafelé nem hogy nem adták vissza az okmányokat, hanem kiszállítottak, megmotoztak, elkérték a fényképezőgépet, a mobiltelefont, kérték, hogy adjam meg annak kódját.

Bevittek a katonai ellenőrzőpont laktanyájába. De nagyon udvariasak voltak. Angolul nem tudtak a fiatal, lelkes katonák"

- idézte fel a történteket az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, aki szerint

ők voltak ott "a nap eseménye".

Aztán egy angolul szintén nem tudó tiszt páncélautóba ültette őket, és meg sem álltak a bászrai operatív parancsnokságig.

Barátságos búcsú hat óra múltán (Fotó: Korányi G. Tamás)
Barátságos búcsú hat óra múltán (Fotó: Korányi G. Tamás)

"Megkérdezték, hogy van-e valami kívánságunk, mire azt kértem, hadd hívjam fel a bagdadi tiszteletbeli konzult, egy síita üzletembert."

Kisvártatva

egy hivatalosság is eléjük került - papucsban, tréningruhában -, visszakapták az útlevelet és a mobilt is, és megkapták az események rövid, kétsoros, arab jegyzőkönyvét; amerikaiaknak nézték őket.

"Ha amerikainak néznek valakit az iráni határon, az nem olyan jó" - tudták meg utólag, de arról nem tudtak meg semmit, hogy illegálisan fotóztak volna az országhatáron.

Ezek után folytathatták útjukat, melynek során az első világháborús mezopotámiai frontról gyűjtöttek képanyagot Szalay-Berzeviczy Attila A Nagy Háború nyomában című könyvéhez.

Ur sumér város zikkuratja, az egykori Bábel tornya (Fotó: Korányi G. Tamás)
Ur sumér város zikkuratja, az egykori Bábel tornya (Fotó: Korányi G. Tamás)

Azt kérték tőlük még a hatóságok, hogy

mondják el Magyarországon, Irak egy barátságos ország.

Irakba jelenleg nem kapható turistavízum, tehát például Bábel tornyát vagy a civilizáció egyik legrégebbi városát, Urt nem láthatja bárki. Ha rendeződik a katonai helyzet, gyorsan megépülhet a turizmus infrastruktúrája, utakból például nem állnak rosszul.

Korányi G. Tamás számos példán keresztül mesélt az InfoRádiónak az irakiakról, a beszélgetést és élménybeszámolót alább teljes egészében meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×