eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Európai Filmdíj - egy fekete-fehér lengyel alkotás lehet a befutó

Pawel Pawlikowski lengyel rendező Hidegháború című filmje öt kategóriában kapott jelölést - derül ki az Európai Filmakadémia (EFA) listájából.

A fekete-fehérben forgatott Hidegháború az 1950-es és 60-as években a vasfüggöny két oldalán játszódó szenvedélyes szerelmi történet, amely a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezés díját,

Lengyelország ezt az alkotást nevezte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra.

A Hidegháború

  1. a legjobb film,
  2. a legjobb rendezés,
  3. a legjobb női főszereplő (Joanna Kulig),
  4. a legjobb férfi főszereplő (Tomasz Kot) és
  5. a legjobb forgatókönyv (Pawel Pawlikowski) EFA-díjáért van versenyben.

Négy-négy kategóriában kapott jelölést az olasz Matteo Garrone drámája, a Dogman, a svéd Ali Abbasi Határeset című thrillerje, valamint Alice Rohrwacher olasz rendező A szent és a farkas (Lazzaro felice) című munkája, amelyet az idei cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díjával ismertek el.

Rajtuk kívül a legjobb film jelöltje a belga Lukas Dhont egy tizenéves transzszexuális lányról szóló, Cannes-ban is díjazott drámája, a Girl is.

A korábban már bejelentett Európai Felfedezés kategóriában Magyarország is érdekelt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotásával, amely egy háromgyerekes anya percekre beosztott idejéről szól, és amelyet már játszanak a hazai filmszínházak.

Az Egy nap a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hetén mutatkozott be és elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb első film díját.

A Európai Filmdíjak 31. díjátadó ünnepségének most először Spanyolország ad otthont; december 15-én rendezik Andalúzia fővárosában, Sevillában. A gálán szakmai pályafutása elismeréseként életműdíjat vehet át Carmen Maura spanyol színésznő és Ralph Fiennes brit színész-rendező.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×