eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Uniós és kínai tőke, férfivá avatási szertartás, béke katonákkal - ez Etiópia

Gazdasági prosperitás és nyugalom jellemzi Etiópiát, amely hosszú fegyverszünet után, nyáron kötött békét a szomszédos Eritreával - Korányi G. Tamás tőkepiaci szakértő mesélt az InfoRádióban friss etiópiai élményeiről.

Etiópiában rend van, erős katonai-rendőri jelenlét, de ahová a turisták eljutnak, ott viszonylagos vidámság és gazdasági prosperitás a jellemző - számolt be friss etiópiai tapasztalatairól az InfoRádiónak Korányi G. Tamás tőkepiaci elemző.

"Délen is voltunk, a kenyai határzónában, ahol már kevesebb a turista, a Teleki Sámuel által felfedezett Turkana-tó vidékén már nagyobb az ellenőrzés, de ez az eritreai háborútól független: Észak-Kenya már majdnem polgárháborús vidék a Szomáliából kiáramló iszlám erőkkel" - vázolta a helyzetet.

Etiópia régen az éhezés szimbóluma volt. Noha részben még mindig Afrika egyik legszegényebb országáról beszélünk sok év háborúskodás után, de nem szabad elfelejteni, hogy

egy 110 milliós nemzetről van szó, amely politikai stabilitásban él, 5-6-7 százalékos gazdasági növekedéssel.

"Kialakult egy afrikai értelemben vett középosztály, amely noha nem jár Spanyolországba nyaralni, de már tud költeni étteremre, kávézásra, mobiltelefonja van" - érzékelteti a viszonyokat Korányi, és szerinte ebbe

a középosztályba már a 100-150 dolláros jövedelmű emberek is beletartoznak.

A kínai tőke is megjelent a tengeri kapcsolattal nem rendelkező országban, a népes állam komoly felvevőpiacot jelent. Az infrastrukturális beruházásokon is ott van a kínai nyom, utak és repülőterek épülnek, amelyekből persze egy Magyarországnál 12-szer nagyobb országban sosem elég.

Etiópia igyekszik leginkább Dzsibutival jóban lenni, hogy legyen tengerparti szövetségese; ez a jó viszony természetesen a kínai befektetők érdeke is, akik szeretnék hosszú távú hitelekkel lekötelezni az országot.

Etiópia mint "Afrika víztartálya" a Nílus teljes vízhozamának kétharmadát "adja", ezért is értékes. "Vízi erőműveiből a környező államoknak villamos energiát tud exportálni" - hívta fel a figyelmet Korányi. Hogy Etiópia vízgazdálkodásához mit szólnak a szomszédos országok, az más kérdés.

Az ország kenyai határvidékén van egy körülbelül két magyarországnyi terület ("állam"), ahol csaknem 100 különböző etnikum él. Itt egzotikus fényképeket lehet készíteni, de csak pénzért, és

ha túl sok a turista, egyszerűen szedik a sátorfát, és arrébb helyezik a településüket.

Az ország sokszínűségét jelzi, hogy egyszerre van jelen az EU-s pénz és a férfivá avatás szertartása. A pálinkát pedig banánból készítik...

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×